Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Skippa köttet!

Köttindustrin är en av de största miljöbovarna i världen. Men det är inget som bekymrar dem som bestämmer i EU. För oss andra borde valet vara lätt: det är bara att skippa köttet.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Ganska kul var det att moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark kallade de två senaste månadernas inställda pendlande mellan Bryssel och Strasbourg för den "största praktiska klimatinsats" som EU-parlamentet gjort.

Anledningen var att parlamentets tak i Strasbourg rasat in. Normalt sammanträder parlamentet i Strasbourg tolv gånger per år. Varje gång måste mängder med folk och papper forslas fram och åter. Enligt Dagens Nyheter beräknas parlamentets resande kosta 200 miljoner euro per år och leda till ett koldioxidutsläpp på nästa 19 000 ton.

Så helt fel har inte Hökmark. Men lite har ändå åstadkommits även på politisk väg. I september röstade parlamentets industri- och energiutskott igenom att sänka utsläppen av växthusgaser med 20 procent och att öka andelen förnybar energi till samma siffra till 2020.

Inte på något sätt tillräckligt, anser många, men ändå ett steg på vägen.

Men vad gör EU när det gäller en av de största miljöbovarna: djurindustrin?  Köttindustrin och djuruppfödningen står för 18 procent av utsläppen av växthusgaser, vilket är mer än världens samlade vägtransporter.

Svaret är att man stöttar den med olika former av subventioner. Enligt en rapport från vänsterpartiet öste EU in 32,5 miljarder i stöd till djurindustrin 2007. Därtill kommer ytterligare miljoner till marknadsföring.

Köttindustrin skapar dessutom elände på flera plan. "Över en tredjedel av all spannmål som idag skördas blir djurfoder. Är det rationellt? Varför inte producera mindre kött, och föda färre djur med grödor och på det sättet frigöra spannmål till att föda fler människor och även få ett överskott till biobränslen?", skriver vänsterpartiet.

Man behöver inte vara vegetarian för att instämma.

Det givna steget för EU borde vara att avskaffa alla köttsubventioner.

Vi andra kan utöva vår konsumentmakt och strunta i köttdisken när vi handlar.

För handen på magen: egentligen finns ingen godtagbar anledning att fortsätta avliva djur i parti och minut.

Det finns gott om annat att fylla buken med.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.