Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Proffsets kycklingtips

Att stycka en hel kyckling ser lekande lätt ut för proffsen. Per-Olof Ingemarsson, vd för Bjärefågel, visar oss matintresserade som kommit till PS Matsal i Stockholm hur det ska gå till.
Åsa Frisk Publicerad 10 september 2012, kl 14:14

- Gör man fel går det alltid att åtgärda, säger Per-Olof Ingemarsson.
Lätt för honom att säga tänker jag när jag ser alla fina bitar han får ut av en hel kyckling.
Han intygar att övning ger färdighet och visst, efter att ha gett mig i kast med styckningens ädla konst går det lättare. Men något riktigt tempo kommer jag aldrig upp i.

Matproffs har en tendens att slänga ur sig halvfärdiga recept och få dem att låta fantastiskt goda. Här är några uppsnappade tips.
l Dela en kyckling i två bitar, lägg dem på galler. Mortla timjan, vitlök, rivet citronskal och bre över kycklingen. Under gallret har du en långpanna med grönsaker och potatis. Börja med en ugnstemperatur på 200 grader och när kycklingen fått färg kan du sänka till 100 grader.

  • Leta rätt på lergrytan där hemma. Gör som man gjorde förr och fyll grytan med kyckling, katrinplommon, äpple och citron.
  • l Stycka en hel kyckling. Blanda persilja, skivade vitlöksklyftor och skal från 1 citron med salt och peppar. Krydda delarna med persiljeblandningen och bind ev även upp dem. Bryn delarna i stekpanna med smör och olivolja. Tillaga dem färdigt i ugn, 100 grader.
  • Kasta inget! Koka buljong i stället. Det gör du genom att täcka det som blir kvar efter styckningen med vatten, grönsaker, lagerblad, vitlök och timjan. Låt koka minst 20 minuter. Vill du ha en mörkare buljong/fond rostar du skrovet i ugnen innan du kokar.
  • Tvätta händerna innan du tillreder kyckling. Var noga med att diska skärbrädan före och efter.
  • Det vanligaste felet är att kycklingen steks för länge och blir torr. Köttet får inte vara rosa utan det ska vara vitt rakt igenom och köttsaften ofärgad. Använd en termometer. Köttet är klart när termometern visar 70 grader. 
Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.