
- Gör man fel går det alltid att åtgärda, säger Per-Olof Ingemarsson.
Lätt för honom att säga tänker jag när jag ser alla fina bitar han får ut av en hel kyckling.
Han intygar att övning ger färdighet och visst, efter att ha gett mig i kast med styckningens ädla konst går det lättare. Men något riktigt tempo kommer jag aldrig upp i.
Matproffs har en tendens att slänga ur sig halvfärdiga recept och få dem att låta fantastiskt goda. Här är några uppsnappade tips.
l Dela en kyckling i två bitar, lägg dem på galler. Mortla timjan, vitlök, rivet citronskal och bre över kycklingen. Under gallret har du en långpanna med grönsaker och potatis. Börja med en ugnstemperatur på 200 grader och när kycklingen fått färg kan du sänka till 100 grader.
- Leta rätt på lergrytan där hemma. Gör som man gjorde förr och fyll grytan med kyckling, katrinplommon, äpple och citron.
- l Stycka en hel kyckling. Blanda persilja, skivade vitlöksklyftor och skal från 1 citron med salt och peppar. Krydda delarna med persiljeblandningen och bind ev även upp dem. Bryn delarna i stekpanna med smör och olivolja. Tillaga dem färdigt i ugn, 100 grader.
- Kasta inget! Koka buljong i stället. Det gör du genom att täcka det som blir kvar efter styckningen med vatten, grönsaker, lagerblad, vitlök och timjan. Låt koka minst 20 minuter. Vill du ha en mörkare buljong/fond rostar du skrovet i ugnen innan du kokar.
- Tvätta händerna innan du tillreder kyckling. Var noga med att diska skärbrädan före och efter.
- Det vanligaste felet är att kycklingen steks för länge och blir torr. Köttet får inte vara rosa utan det ska vara vitt rakt igenom och köttsaften ofärgad. Använd en termometer. Köttet är klart när termometern visar 70 grader.