Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Pluras spanska kokbok

Norstedts
Johanna Rovira Publicerad

 Min katalanska farmor lagade fantastiskt god mat och kanske är det en desperat längtan efter att få återuppleva hennes kokkonst som får mig att kasta mig över alla kokböcker med Spanien i titeln. Att det dessutom är Plura som står för recepten denna gång gör att mina förväntningar ökar - och infrias. Här finns nästan alla de rätter jag suktat efter och mer därtill. Min farmor skulle visserligen aldrig bre smör på en bocadillo con jamon utan gnida in brödet med tomat, men annars verkar recepten vara genuina och fullt genomförbara, till skillnad mot många andra spanska receptböcker från kändiskockar. Det här är en kokbok som faktiskt kommer att användas - och det första jag ska prova på att göra är churros, en sorts friterade korvliknande bakverk som ska ätas varma, rullade i socker och, om man vill, doppade i klibbig varm chocklad. I Spanien köper man dem oftast från särskilda churrosvagnar men i väntan på att dessa rullar in i Sverige kan Pluras recept vara värt ett försök:

2 ½ dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

2½ dl vatten

1 msk olja

½ krm salt

1 tsk socker

Olja att fritera i

Hetta upp 1-2 liter olja att fritera i till ca 160-170 grader. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Slå vattnet, 1 msk olja, salt och socker i en kastrull, koka upp och blanda sen ner den varma vätskan i mjölblandningen till en slät, halvrinnig massa.

För över smeten till en spritpåse med stjärnmunstycke. Spritsa 15 cm långa strängar i oljan, 2-3 åt gången. Vänd runt med hålslev och lyft ur dem när de blivit gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper och rulla dem sen i strösocker medan de ännu är varma.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.