Min katalanska farmor lagade fantastiskt god mat och kanske är det en desperat längtan efter att få återuppleva hennes kokkonst som får mig att kasta mig över alla kokböcker med Spanien i titeln. Att det dessutom är Plura som står för recepten denna gång gör att mina förväntningar ökar - och infrias. Här finns nästan alla de rätter jag suktat efter och mer därtill. Min farmor skulle visserligen aldrig bre smör på en bocadillo con jamon utan gnida in brödet med tomat, men annars verkar recepten vara genuina och fullt genomförbara, till skillnad mot många andra spanska receptböcker från kändiskockar. Det här är en kokbok som faktiskt kommer att användas - och det första jag ska prova på att göra är churros, en sorts friterade korvliknande bakverk som ska ätas varma, rullade i socker och, om man vill, doppade i klibbig varm chocklad. I Spanien köper man dem oftast från särskilda churrosvagnar men i väntan på att dessa rullar in i Sverige kan Pluras recept vara värt ett försök:
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2½ dl vatten
1 msk olja
½ krm salt
1 tsk socker
Olja att fritera i
Hetta upp 1-2 liter olja att fritera i till ca 160-170 grader. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Slå vattnet, 1 msk olja, salt och socker i en kastrull, koka upp och blanda sen ner den varma vätskan i mjölblandningen till en slät, halvrinnig massa.
För över smeten till en spritpåse med stjärnmunstycke. Spritsa 15 cm långa strängar i oljan, 2-3 åt gången. Vänd runt med hålslev och lyft ur dem när de blivit gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper och rulla dem sen i strösocker medan de ännu är varma.