Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Murphy Alex: "Jag hoppas att fler vågar säga ifrån"

Oavsett om det är på jobbet eller en manifestation med tusentals människor – Unionenmedlemmen Murphy Alex säger ifrån om han ser något som inte känns rätt. Ett budskap han nu hoppas ska sprida sig.
Lina Björk Publicerad 12 juni 2020, kl 07:00
Privat
Murphy Alex tycker inte att han är någon hjälte för det han gjorde under manifestationen i Göteborg. Han gjorde bara vad han alltid gör – säger ifrån om han ser något som inte känns rätt. Privat

Efter söndagens Black Lives Matter-manifestation i Göteborg spreds det snabbt klipp på hur en man lugnt och avslappnat gick fram och plockade en tegelsten från en arg demonstrant. Han hindrade en maskerad man att närma sig en polisbil och tog tag i armen på en ligist som skulle krossa ett butiksfönster.

Efteråt undrade alla – vem var mannen i den vita tröjan? Han heter Murphy Alex, är Unionenmedlem och jobbar som personlig tränare i Göteborg.

– Jag jobbar som coach och träffar många människor i jobbet. När jag pratar med människor försöker jag förstå dem, se deras erfarenheter och hur det har format dem. Om jag gör det kan jag också nå dem. Det kan du inte om du dömer på avstånd, säger Murphy Alex.

Hur ska man våga säga till när något inte känns bra?
– Man behöver inte alltid göra stora saker. När händelsen på manifestationen inträffade trodde folk att det här var något jag gjorde vid ett tillfälle. Men jag började inte i går, eller för en vecka sedan. Jag började i det lilla och sa ifrån så fort något inte var rätt. Till slut blev det en vana och normalitet. När du gör något tillräckligt många gånger blir det till slut bara något du gör på ren instinkt. Börja i liten skala, hjälp en kollega, en granne eller en okänd människa.

Hur tänkte du när du ingrep på manifestationen?
– Jag tänkte inget speciellt. Jag läste av kroppsspråk, gick fram och pratade vänligt. Jag pratar på samma sätt oavsett om du är ett barn eller vd. De flesta lyssnar om man är lugn och trygg.

Varför jobbar du med fitness?
– Mitt jobb handlar om att få människor att må bättre, bli mentalt starka och få dem att förstå att de kan bli någonting större. Fitness handlar inte bara om muskler, viktnedgång eller en smal midja. Det handlar också om att ha struktur på livet, självförtroende och rätt inställning och allt det där hänger ihop.

Får du mer uppmärksamhet på jobbet nu?
– Jag känner mig inte annorlunda och är inte van att få uppmärksamhet. Men folk tycker att det jag gjorde var speciellt, vilket är märkligt. Det märkliga är ju att inte göra någonting, men nu är det jag som är hjälte. Men Murphy är bara Murphy. När någon gör något bra, tenderar man att bli kategoriserad som speciell, i stället för att tänka att det är en vanlig person precis som du och jag. Men det ligger i den mänskliga naturen att stanna i sin trygghetszon med rädsla för att stå ut från mängden eller misslyckas.

Hur ser dina framtidsdrömmar ut?
– De har inte ändrats. Jag trivs med det jag gör, men jag hoppas att det jag gjorde på manifestationen kan spridas och få fler att våga säga till när de ser saker som inte är rätt.

Övrigt

Kollega söker reporter

Är du reporter med ett stort intresse för arbetsmiljö, arbetsrätt, lön, avtal och schysta villkor i arbetslivet? Sök jobb hos oss på Kollegaredaktionen!
Publicerad 30 mars 2023, kl 16:26
Shutterstock
Vill du skriva texter som blir till nytta i vardagen på jobbet? Shutterstock

Har du ett stort intresse för frågor som rör arbetsmiljö, arbetsrätt, lön, avtal och schysta villkor i arbetslivet? Vill du skriva såväl nyheter som mer fördjupande texter som blir till nytta för människor i vardagen på jobbet? Då ska du söka jobbet hos oss på Kollegaredaktionen!

Redaktionen består av 13 personer och jobbar både i print och digitalt med Kollega, Chef & Karriär och kollega.se. En av våra reportrar går i pension och vi letar efter hennes efterträdare.

Utgivare är Unionen, Sveriges största fackförbund med nästan 700 000 medlemmar. Medlemmarna är tjänstemän i hela den privata sektorn – från stora internationella koncerner till små familjeföretag, organisationer och föreningar. Redaktionen har en fri och självständig ställning i förbundet.

 

Vi söker dig

Vi söker dig som vill jobba med fördjupande nyheter och gräv, reportage, förklarande och tipsiga artiklar för publicering i alla våra kanaler.

Vi förutsätter att du har goda kunskaper om digital publicering och spridning, såväl på webben som i sociala medier.

Tjänsten är tills vidare med tillträde i augusti.

 

Vi vill att du:

  • har journalistutbildning
  • är intresserad av och har kunskap om samhället och arbetsmarknaden
  • har flera års erfarenhet av att jobba som reporter
  • har skrivit både nyheter och större reportage
  • vet hur en rubrik, ingress och text ska vara formulerad för att bli läst
  • är van att ta hänsyn till SEO när du skriver en artikel
  • har erfarenhet av att arbeta med sociala medier, både som verktyg för uppslag och case och när det gäller att sprida material
  • är snabb och idérik, med ett starkt driv

 

Om du har jobbat med granskningar, gräv eller datajournalistik är det ett stort plus.

 

Ansökan

Ansök här senast 23 april. Urval och intervjuer kommer att ske löpande under ansökningstiden. Varmt välkommen att söka redan idag!

  

Kontakt

Frågor? Hör av dig till Helena Ingvarsdotter, chefredaktör, 072-749 56 74 och David Österberg, fackligt ombud, 072-599 21 49.

Redaktionens lokaler finns på Olof Palmes gata i centrala Stockholm.

 

Vi gillar olikheter och eftersträvar mångfald i alla avseenden.