Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Middag på en kvart

Semic Bokförlag
Åsa Frisk Publicerad

 Att laga vardagsmat ska vara enkelt och gå snabbt. Och vara gott. Det är inte en helt enkel kombination och jag söker inspiration till detta vardagspussel så gott som dagligen. Här har Jon och Camilla gjort en kokbok som uppfyller dessa kriterier, nästan. De erkänner nämligen ganska snabbt att den där kvarten ibland blir några minuter längre. Men det är helt ok, vad gör några minuter till när middagen blir god?

Recepten är indelade i tre steg: förberedelser, tillagning och servering. Tanken är att de ska ta 5 minuter var på ett ungefär.

Eftersom veckorna inte bara består av vardag har boken också några recept där kvarten förlängs till trekvart. Mycket bra, tycker jag.

Här är ett recept ur boken:

 Kokoslax.

  • 500 g fryst lax, 4 portionsbitar
  • 150 g sockerärtor
  • 3 msk grön thaicurry
  • 800 g kokosmjölk på burk
  • 4 msk thailändsk fisksås
  • 4 portioner nudlar
  • lite olja (till nudlarna)
  • 2 lime

1. Dela portionsbitarna av lax i delar. Skölj sockerärtorna. Koka upp saltat vatten till nudlarna.

2. Häll thaicurryn, kokosmjölken och fisksåsen i en stor kastrull. Koka upp, rör om och smaka av. Behövs mer fisksås? Lägg i laxbitarna och sockerärtorna. Sjud på låg värme. Koka nudlarna - gör som de säger på paketet.

3. Smaka av kokossåsen med pressad lime och eventuellt ännu mer fisksås. Skär resten av limen i bitar och servera med fisken och nudlarna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.