Att laga vardagsmat ska vara enkelt och gå snabbt. Och vara gott. Det är inte en helt enkel kombination och jag söker inspiration till detta vardagspussel så gott som dagligen. Här har Jon och Camilla gjort en kokbok som uppfyller dessa kriterier, nästan. De erkänner nämligen ganska snabbt att den där kvarten ibland blir några minuter längre. Men det är helt ok, vad gör några minuter till när middagen blir god?
Recepten är indelade i tre steg: förberedelser, tillagning och servering. Tanken är att de ska ta 5 minuter var på ett ungefär.
Eftersom veckorna inte bara består av vardag har boken också några recept där kvarten förlängs till trekvart. Mycket bra, tycker jag.
Här är ett recept ur boken:
Kokoslax.
- 500 g fryst lax, 4 portionsbitar
- 150 g sockerärtor
- 3 msk grön thaicurry
- 800 g kokosmjölk på burk
- 4 msk thailändsk fisksås
- 4 portioner nudlar
- lite olja (till nudlarna)
- 2 lime
1. Dela portionsbitarna av lax i delar. Skölj sockerärtorna. Koka upp saltat vatten till nudlarna.
2. Häll thaicurryn, kokosmjölken och fisksåsen i en stor kastrull. Koka upp, rör om och smaka av. Behövs mer fisksås? Lägg i laxbitarna och sockerärtorna. Sjud på låg värme. Koka nudlarna - gör som de säger på paketet.
3. Smaka av kokossåsen med pressad lime och eventuellt ännu mer fisksås. Skär resten av limen i bitar och servera med fisken och nudlarna.