Trots att medellivslängden stiger i industrivärlden betyder inte det att vi är friskare och mår bättre psykiskt. Tvärtom faktiskt, hjärt- kärlsjukdomar, depression, cancer och diabetes drabbar alltfler och dessutom i yngre åldrar. Genom små ändringar i sin livsstil kan man dock komma långt. Och det är det Helena Nybloms bok Livskraft handlar om. Hon säger att alla kan påverka sin biologiska ålder ända ner på cellnivå genom att äta rätt, hantera stress, sova ordentligt, ha ett socialt liv och träna rätt. Hon förklarar på ett hyfsat enkelt sätt hur kroppen fungerar, vad som händer i kroppen när vi gör ditt eller datt och hur man själv kan påverka. Utan att få läsaren att känna dåligt samvete, bara inspiration.
Bilderna är en fröjd för ögat och på köpet får man även recept på hälsobringande mat och boken avslutas med en ordlista med medicinska termer.
Vem har sagt att nyttig mat måste vara tråkig? Här är ett av Helenas recept på valnötsbotten med mango och mörk choklad, 8 pers
100 g valnötter
100g choklad, 70%
3 äggvitor
1 dl strösocker
200 g vaniljglass
100 g frusen tinad mango
50 g choklad, 70%
Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka valnötter och choklad. Ta fram en form med löstagbar kant och klä den med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna lätt och tillsätt sockret efter hand. Vispa därefter till fast konsistens. Vänd i nötter och choklad. Häll i formen. Grädda i ca 35 minuter.
Låt kallna. Täck valnötsbotten med vaniljglass, strö över mangon och riv choklad över. Servera direkt.