Ät mindre kött och släng mindre. Mer än 20 procent av svenskarnas mat åker i soporna. Byt ut grönsalladen och välj morot, vitkål och palsternacka i stället. Välj frukt och grönt efter säsong. Det sägs att en portion ris orsakar mer än dubbelt så stora utsläpp av klimatgaser som en portion potatis så byt ut riset mot pasta, potatis, bulgur eller matvete.
Snask är gott men inte bra för vare sig människan eller miljön, dags att dra ned godiskontot. Står fisk på menyn ska man enligt Naturskyddsföreningen välja sill/strömming, abborre, gädda och gös och absolut inte bottentrålad fisk.
En vegetarisk soppa är både klimatsmart och värmande så här mitt i vintern. Receptet kommer från Ecoviva.
Borsjtj med chèvrecrème
400 g rödbetor
300 g vitkål
200 g morötter
1 gul lök
1 liter vatten
2 buljongtärningar
2 klyftor vitlök
1/2 msk vitvinsvinäger
150 g chèvreost
2 dl gräddfil
1 tsk honung
Salt och peppar
1. Skala rödbetor, morötter och gul lök. Strimla i matberedare eller riv grovt tillsammans med vitkålen.
2. Fräs grönsakerna i en tjockbottnad kastrull i ett par teskedar olja. Grönsakerna ska bli lite mjuka. Tillsätt vatten, buljongtärningar, pressade vitlöksklyftor, ½ msk vinäger.
3. Låt soppan få ett uppkok och sjud några minuter på svag värme under lock. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer vinäger.
4. Mosa chèvreosten med gräddfilen. Tillsätt honung, salt och peppar efter smak. Smula eventuellt i lite torkad rosmarin eller timjan.
5. Servera soppan med bröd och chèvrecrème.