Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Julmusten skulle minska supandet

Julmusten kom till för hundra år sedan för att minska superiet kring jul. Men hemlighetsmakeriet kring musten är fortfarande så stort att inte ens bryggeriföretagets marknadschef känner till receptet.
Lina Björk Publicerad 23 december 2020, kl 12:08
Svante Örnberg
I Sverige dricker vi 35 miljoner liter julmust varje år. Svante Örnberg

Christel von Schantz är marknadschef för vatten och läsk på Carlsberg.

Varför är det sådant hemlighetsmakeri kring julmust?
– Receptet är hemligt. Vi som producerar den vet inte heller exakt vad som ingår, utan köper in koncentrat från det lilla familjeföretaget Roberts i Örebro. Även om vi frågade skulle vi inte få veta.

Varför började vi dricka julmust?
– Grundaren ville hitta ett alkoholfritt alternativ till öl, tidigt 1900-tal, då han såg hur mycket dåligt alkoholen förde med sig vid julbordet, och i samhället i övrigt. Han utvecklade musten till att efterlikna öl, både till utseendet och smaken, den är mörk och skummar – malt och humle ingår.

Är jul- och påskmust samma sak?
– De produceras vid två skilda tillfällen, hösten och våren. Många tror att vi brygger julmusten och det som blir över säljer vi till påsken, men så är det inte. Sedan får man själv bedöma om det är samma smak eller inte.

Varför säljs inte must året om?
– För att vi älskar att längta. Saker är godare om vi får vänta på dem. Ärligt talat har vi försökt med exempelvis sommarmust, men det gick inte så bra. Sedan är det också en stor apparat att ställa om produktionen för midsommarmust.

Exporteras det något?
– Väldigt lite. Julmust är en svensk företeelse. När vi har internationella gäster i jultider brukar vi alltid be dem smaka på julmusten och de flesta tycker att den smakar väldigt annorlunda, som en cola med kryddor i.

Går det att lagra julmust?
– Det går utmärkt om man gör det i glasflaska. Många tycker att den blir godare efter ett tag och köper en back för att dricka året efter. Kryddorna sätter sig ju längre tiden går.

Hur är det att marknadsföra julmust – säljer den sig självt?
– Det skulle man kunna tro. Julmusten är ju efterlängtad av många och mycket i marknadsföringen handlar om att skapa en tidig julkänsla. Det gör vi exempelvis genom vår Facebookgrupp, där vi har inlägg i november och december med traditionella julbilder och glad text. I butiken har julmusten ingen given plats, därför skapar vi små ”säljtorg” där den ska synas bra och skapa impuls till köp.

Ni säljer också vatten, hur marknadsför man det?
– Det beror på vilket vatten man säljer och vilket varumärke man har. Ramlösa är välkänt och med en lång tradition och bred målgrupp. Det är viktigt att varje år utveckla nya smaker. Konsumenterna är nyfikna och många gillar att testa nya smaksättningar på vatten.


Produktionen av Apotekarnes julmust drar igång redan i augusti. Bild: Svante Örnberg

6 fakta om julmust

1. Varje år sipprar 35 miljoner liter julmust ner för svenska folkets strupar. Även om innehållet inte har förändrats över tid så har man designat om flaska och etikett en del genom åren.

2. Dock med varsam hand, då kunderna vill ha sin julmust enligt tradition.

3. Produktionen av Apotekarnes must drar igång i augusti för att man ska hinna brygga tillräckligt mycket till julen. Även flera andra företag tillverkar julmust, men har sina egna unika recept från essenstillverkaren Roberts.

4. Den vanligaste frågan på Carlsbergs Facebooksida: Varför gör ni inte must året om?

5. Bara ett fåtal personer känner till receptet för julmusten, som utvecklades när örebroaren Robert Roberts skickade sin son Harry till Tyskland för att studera kemi. Förutom de hemliga ingredienserna består julmust av bland annat humle- och maltextrakt, karamellfärg, citronsyra och socker eller sötningsmedel.

6. Produktionen sker i Falkenberg, där musten tillverkas, tappas och sorteras. Man har även ett centrallager på orten med plats för 35 000 pallplatser.

CARLSBERG SVERIGE

 • Bildades 2001 och består av Pripps, Bryggeriet Falken och Ramlösa hälsobrunn.
 • I Danmark bildades företaget 1847. Namnet på bolaget kommer från bryggarens son Carl samt området Vallby Bakke i Köpenhamn som ligger på en liten bergsrygg.
 • I starten tillverkade man enbart öl, men i dag producerar företaget läsk, vatten, energidrycker, cider och öl.
 • Koncernen har cirka 950 anställda i Sverige och cirka 45 000 globalt. I Carlsbergs bryggeri i Falkenberg har man både brygghus, läsktillverkning, tappning och sortering.
Övrigt

Kollega söker reporter

Är du reporter med ett stort intresse för arbetsmiljö, arbetsrätt, lön, avtal och schysta villkor i arbetslivet? Sök jobb hos oss på Kollegaredaktionen!
Publicerad 30 mars 2023, kl 16:26
Shutterstock
Vill du skriva texter som blir till nytta i vardagen på jobbet? Shutterstock

Har du ett stort intresse för frågor som rör arbetsmiljö, arbetsrätt, lön, avtal och schysta villkor i arbetslivet? Vill du skriva såväl nyheter som mer fördjupande texter som blir till nytta för människor i vardagen på jobbet? Då ska du söka jobbet hos oss på Kollegaredaktionen!

Redaktionen består av 13 personer och jobbar både i print och digitalt med Kollega, Chef & Karriär och kollega.se. En av våra reportrar går i pension och vi letar efter hennes efterträdare.

Utgivare är Unionen, Sveriges största fackförbund med nästan 700 000 medlemmar. Medlemmarna är tjänstemän i hela den privata sektorn – från stora internationella koncerner till små familjeföretag, organisationer och föreningar. Redaktionen har en fri och självständig ställning i förbundet.

 

Vi söker dig

Vi söker dig som vill jobba med fördjupande nyheter och gräv, reportage, förklarande och tipsiga artiklar för publicering i alla våra kanaler.

Vi förutsätter att du har goda kunskaper om digital publicering och spridning, såväl på webben som i sociala medier.

Tjänsten är tills vidare med tillträde i augusti.

 

Vi vill att du:

 • har journalistutbildning
 • är intresserad av och har kunskap om samhället och arbetsmarknaden
 • har flera års erfarenhet av att jobba som reporter
 • har skrivit både nyheter och större reportage
 • vet hur en rubrik, ingress och text ska vara formulerad för att bli läst
 • är van att ta hänsyn till SEO när du skriver en artikel
 • har erfarenhet av att arbeta med sociala medier, både som verktyg för uppslag och case och när det gäller att sprida material
 • är snabb och idérik, med ett starkt driv

 

Om du har jobbat med granskningar, gräv eller datajournalistik är det ett stort plus.

 

Ansökan

Ansök här senast 23 april. Urval och intervjuer kommer att ske löpande under ansökningstiden. Varmt välkommen att söka redan idag!

  

Kontakt

Frågor? Hör av dig till Helena Ingvarsdotter, chefredaktör, 072-749 56 74 och David Österberg, fackligt ombud, 072-599 21 49.

Redaktionens lokaler finns på Olof Palmes gata i centrala Stockholm.

 

Vi gillar olikheter och eftersträvar mångfald i alla avseenden.