Dessa energikakorna passar att ta en halvtimme före löprundan. Det går också att ta med kakan under träningspasset eftersom den är lättsmält. Kokosmjöl kan vara svårt att få tag i. Jag handlade det på plushälsa.se. Det går också att mixa riven kokos i en matberedare till ett fint mjöl. Din mixer måste bara ha tillräckligt stark motor.
Åsas löparkaka
85 gram mandlar
250 gram torkade fikon
310 gram torkade aprikoser
50 gram kokosmjöl
85 gram pumpakärnor
270 gram finmixade havregryn
3-4 tsk riven ingefära
4 msk sesamfrön
Hacka mandlar, fikon och aprikoser i små bitar. Rör ihop alla ingredienser.
Marinad:
100 gram honung
1 ¼ dl krämigt jordnötssmör
0,5-0,6 dl kokhett vatten
Ugn 200 grader
Värm honung och jordnötssmör i en stekpanna. Häll över vattnet och låt koka upp. Vispa ihop marinaden och häll det över massan. Rör mycket noga så att det blandas ordentligt. Känns massan för torr kan du ta i lite mer vatten. Klä en ugnsfast form med bakplåtspapper och bred ut massan. Låt den inte bli för tunn för då kommer den bara smula när du skär upp den.
Grädda på nedersta falsen i 20 minuter. Skär upp cirka 30 bitar och ställ dem på högkant och grädda ytterligare 20 minuter fast i 150 grader.