Om du är en fårmuff, slamsugare eller saftmajor kan du sluta läsa här för du kommer ändå inte ta boken "Galoschjesus och frukostflingorna" i din hand, än mindre lägga ut en enda krona för att köpa den. Men vi andra har tack vare Hotell och restaurangfacket fått Sveriges kanske roligaste ordbok (60 kr på förbundets postsgiro 35 03-0, märk talongen "Galoschjesus" och skriv namn och adress).
På ett par hundra sidor avslöjas hela yrkesjargongen i branschen. Bläddra och le åt alla uppfinningsrika omskrivningar som denna yrkeskår formulerat. Den kan behöva ett kodspråk för att signalera till varandra vilka typ av gäster som sitter i barer och matsalar utan att vederbörande förstår. Barbro Andersson, kulturansvarig i förbundet, har sammanställt denna färska, tredje upplaga av ordboken. Visst har individer i olika grupper tagit illa upp när de läst vad de kallas inom restaurangnäringen, men elak är egentligen inte jargongen utan träffande och ofta humoristisk.
Själv inser jag att det enda jobb jag kan få i branschen är som Kalle bakom (ja, just det, vara en ej utbildad person som hjälper till i köket).