Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Festlig buffémat

Att bjuda många på mat behöver inte vara svårt om man bara lagar rätter som kan förberedas långt innan.
Åsa Frisk Publicerad
Spenat och fetarutor

Spenat- och fetarutor:

  • 10 portioner, ugn 200 grader
  • 1 paket fryst filodeg, 50 g smält smör

Fyllning:

  • 500 g fryst bladspenat
  • ett knippe salladslök
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 150 g fetaost
  • ½ dl hackad bladpersilja
  • salt och svartpeppar
  • 3 ägg

Tina filodegen. Smörj en långpanna och klä formen med ett lager. Låt degen gå över kanten så att du kan vika upp efter att fyllningen lagts på. Pensla med smält smör och lägg på ytterligare två lager av filodeg. Tina bladspenaten och krama ur vätskan. Finhacka salladslök, rödlök och vitlök och stek med olivolja tills löken fått färg. Tillsätt spenat och stek någon minut. Smula fetaost och bladpersilja över och ta av stekpannan från värmen. Smaka av med salt och peppar.

Knäck äggen i pannan och blanda om försiktigt. Fördela blandningen och lägg över tre lager av filodeg med smält smör på samma sätt som tidigare. Vik upp kanterna så att det blir som ett paket och pensla med smält smör på toppen. Grädda plåten i 30-40 minuter. Låt svalna och skär ut lagom stora rutor. De kan ätas ljumma eller kalla.

Bokomslag Ulrikas bästa GI-matI boken "Ulrikas bästa GI-mat" från Ica bokförlag finns tips på tre olika sorters bufféer; svensk buffé med bland annat lax och potatissallad, grekisk buffé med nötspett och squashbiffar och asiatisk buffé med nudelsallad och kycklingspett.


 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.