Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Fattigdom över alla bredder

Jag delade en gång bakelse med en försynt indisk professor som hade hittat boten mot fattigdomen i världen. Dessvärre verkar ingen ha lyssnat på honom.
Johanna Rovira Publicerad
Johanna Rovira kommenterar

Tänk dig fattigdomen i världen som ett badkar där alla är fixerade vid att göra något åt vattnet som rinner över kanterna. Ingen bryr sig om kranen, som hela tiden fyller på karet.

Fast den indiske professorn brydde sig. Han hade studerat kranen ingående och noga i 35 000 hushåll i 400 samhällen i sex olika länder och kommit fram till att den största orsaken till att kranen strömmade ymnigt var bristen på fri sjukvård. Sjukdom gör att folk hamnar på obestånd och genom fri hälsovård kan man täppa till kranen rejält, så att den bara droppar.

Att hälsa är den absolut viktigaste faktorn är försummat av världens ledare som stirrar sig blinda enbart på hur man ska få folk att ta sig ur fattigdom, menade professorn som var i Sverige för att studera hur vi tagit oss ur fattigdomen på bara hundra år.

Det här var fem år sedan, innan sjuka i Sverige tvingades söka jobb de inte kunde få och leva på 223 kronor om dagen i introduktionsersättning eller på socialbidrag. Sjukvården är dock fortfarande nästan fri - att betala 200 kronor i patientavgift måste svida rejält när man bara har 223 om dagen, men det finns ändå högkostnadsskydd.

Vården har dock tuffa krav på sig - för att få pengar måste man minska köerna och det gör man genom att prioritera struntsjukdomar. Dessutom finns dessa privata sjukförsäkringar en del arbetsgivare lockar med som, om jag begripit saken rätt, är någon slags gräddfil till vården. Ett sätt för bemedlade att peta undan obemedlade.

Sedan en tid tillbaka har jag haft intensiv kontakt med vården och kommit att misströsta djupt. Kaos är ett ord som ligger nära till hands för att beskriva bilden av akutsjukvården.

Mitt i all vanmakt och frustration är det ändå en lättnad att slippa bekymra sig för kostnaden. Att inte behöva oroa sig över om ens sjukförsäkring verkligen täcker pet-skanning eller om det i vanlig ordning finns någon lömsk lite klausul som undantar datortomografi. Inte behöva grubbla på om försäkringsbolaget tänker trilskas eller förhala. Inte tvingas välja mellan en familjemedlems liv och en framtid i fattigdom.

Vårdapparaten står tydligen inför kollaps. Enligt en DN-artikel kommer politikerna behöva välja att antingen höja skatterna eller vårdavgifterna. Jag hoppas ändå de lyssnar på den indiske professorn och inte vrider på kranen ännu mer än de redan har gjort.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.