Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Du får gråta på jobbet

Vi svenskar har all anledning att gråta över de brustna medaljförväntningarna i OS. Varför inte släppa loss tårarna kollektivt framför tv:n på kontoret och rensa även vardagens spänningar?
Björn Öijer Publicerad 21 augusti 2008, kl 11:40

Att visa känslor är något så privat och tabubelagt i Sverige att Sanna Kallurs fiasko i semifinalen på 100 meter häck orsakade debatt på bloggar och insändarsidor: hur kunde den råe SVT-reportern i direktsändning pressa Sanna till tårar med sina frågor? Varför väntade inte sportjournalisterna en halvtimme och visade lite hänsyn?

Alla som följde semifinalen såg hur överraskad och ledsen Sanna Kallur blev direkt sen hon rivit första häcken och störtat till marken. Fyra års träning och förhoppningar tillintetgjorda i bråkdelen av en sekund. Hennes tårar var det mest naturliga i världen i den stunden. De kom spontant och var inte ett resultat av frågvisa reportrar några minuter senare.

"Jag kommer att klara mig. Det är bara på jobbet det har gått dåligt", sa den stukade stjärnan själv. Varpå tidningarna fylls av artiklar på temat "Får man verkligen gråta på jobbet?" Psykoterapeuten Eva Rusz säger till Metro att arbetsplatserna rymmer minifamiljer där det kan vara sunt att lätta på trycket ibland - fast i måttliga mängder. Produktionen får ju inte bli lidande. Cheferna måste ta sitt ansvar och balansera känsloutbrotten så att individen inte blir viktigare än laget.

Jahapp, ett halvt okej garderat med förbehåll. Det innebär fortsatt tabu, fortsatt kontroll och behärskning så att inte arbetsuppgifterna riskeras.

Jag tycker tvärtom. I ett öppet och tryggt arbetsklimat ska det vara naturligt för både arbetskamrater och chefer att se om en kollega inte mår bra. Hellre än att den personen tränger in sig i sin smärta bör hon visa sina känslor. Det skapar förståelse och ger de andra en chans att stötta. Ju tydligare signaler vi ger varandra, desto bättre. Är jag glad och fylld av energi smittar det av sig på hela gänget. Har jag ont eller bär på en sorg eller är rädd för att mista jobbet vid en nerdragning måste jag få visa det. Förutom tröst och stöd kan det ge förståelse för att jag presterar sämre i mitt arbete.

Sen kan jag tycka att svenska elitidrottare verkar lida av samma sjuka som vi anställda: att fokusera mera på det möjliga misslyckandet - och dess följder - än på den möjliga segern. Det skapar onödiga spänningar och energiförluster i de avgörande ögonblicken. Jag jämför till exempel med jänkarna som verkar kunna konsten att både vinna och förlora. De tycks ha roligt mest hela tiden. Det är en lek, olympiska spel, inte en fråga om liv och död. I amerikanska skolor tränas barnen att synas och tro på sig själva, inte skämmas. De ska ju bli OS-medaljörer, presidenter eller vältaliga fackföreningsledare.

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.