Plocka helst inte växter intill större vägar men även om du plockar dem i din egen trädgård ska de alltid sköljas. Var noga med att inte plocka giftiga växter såsom till exempel blåsippor, vitsippor, smörblommor och kabbeleka.
Späda skott smakar bäst. Maskrosens minsta blad påminner lite om ruccola. Lägg dem gärna i blöt några timmar så försvinner den beska smaken. Harsyrans syrliga smak passar som ersättare för citron i sallader. Kirskål kan ätas kall i sallader eller varm istället för spenat. Kirskål och koriander sägs vara en perfekt kombo. Nässelsoppa med ägghalva är en klassiker.
Kirskål- och nässelpaj
4-6 personer
Pajdeg
2,5 dl vetemjöl
75 gram kylskåpskallt smör
3/4 dl kesella
Fyllning
5 dl kirskål (eller babyspenat)
5 dl nässlor
1 st schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
Salt och svartpeppar efter smak
3 ägg
3 dl mjölk
8 körsbärstomater
150 gram getost
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig blandning. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut den i en pajform (24 cm) med löstagbar kant. Nagga med en gaffel och låt vila i frysen 20 minuter. Sätt på ugnen 200 grader. Förgrädda skalet mitt i ugnen 10 minuter.
Sänk värmen till 175 grader. Rensa och skölj kirskål och nässlor noggrant. Skala och skiva schalottenlök och finhacka vitlök. Fräs löken i smöret och tillsätt det gröna med salt och peppar. Blanda ägg och mjölk, salta och peppra. Halvera tomaterna. Lägg det gröna i skalet och smula över getost. Lägg i tomater och häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter.