Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Ät ditt ogräs!

Ta vara på ditt ogräs och använd det i din matlagning. Brännässla, kirskål, maskros eller harsyra, allt går att använda.
Åsa Frisk Publicerad

Plocka helst inte växter intill större vägar men även om du plockar dem i din egen trädgård ska de alltid sköljas. Var noga med att inte plocka giftiga växter såsom till exempel blåsippor, vitsippor, smörblommor och kabbeleka.

Späda skott smakar bäst. Maskrosens minsta blad påminner lite om ruccola. Lägg dem gärna i blöt några timmar så försvinner den beska smaken. Harsyrans syrliga smak passar som ersättare för citron i sallader. Kirskål kan ätas kall i sallader eller varm istället för spenat. Kirskål och koriander sägs vara en perfekt kombo. Nässelsoppa med ägghalva är en klassiker.

Kirskål- och nässelpaj
4-6 personer

Pajdeg
2,5 dl vetemjöl
75 gram kylskåpskallt smör
3/4 dl kesella

Fyllning
5 dl kirskål (eller babyspenat)
5 dl nässlor
1 st schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
Salt och svartpeppar efter smak
3 ägg
3 dl mjölk
8 körsbärstomater
150 gram getost

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig blandning. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut den i en pajform (24 cm) med löstagbar kant. Nagga med en gaffel och låt vila i frysen 20 minuter. Sätt på ugnen 200 grader. Förgrädda skalet mitt i ugnen 10 minuter.

Sänk värmen till 175 grader. Rensa och skölj kirskål och nässlor noggrant. Skala och skiva schalottenlök och finhacka vitlök. Fräs löken i smöret och tillsätt det gröna med salt och peppar. Blanda ägg och mjölk, salta och peppra. Halvera tomaterna. Lägg det gröna i skalet och smula över getost. Lägg i tomater och häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.