Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Chef på dagen - volontär på kvällen

Värmestugan hjälper Malmös hemlösa. Här är Gea Alsterberg volontär. För att bidra till samhället – men också för att inse hur bra hon har det i sitt jobb som konsultchef.
Ola Rennstam Publicerad 22 februari 2023, kl 06:00
Gea Alsterberg i soppköket där hon serverar en tallrik mat iklädd ett förkläde.
"Att få träffa andra typer av människor än de jag möter i jobbet berikar mitt liv", säger konsultchefen Gea Alsterberg som är volontär på Värmestugan i Malmö. Foto: Emil Malmborg.

Berätta om Värmestugan!

– Det är ett samarbete mellan Skånes Stadsmission, Fryshuset, Röda Korset, Svenska kyrkan och Malmö stad där vi erbjuder ett varmt mål mat och en enklare plats att sova. Det är öppet december till april och riktar sig till folk i hemlöshet och andra som lever i någon form av social utsatthet, som trillat mellan stolarna i det som samhället erbjuder i övrigt. Det är uppenbart att behovet är enormt.

"Det är helt otroligt givande"

– 50 personer kan få tak över huvudet, men vi serverar mat till fler. I år har vi även vilstolar, inte jättebekväma, men väldigt mycket bättre än att sitta på en parkbänk och frysa hela natten.

Hur kommer det sig att du jobbar som volontär?

– Jag kände att jag ville bidra till samhället jag lever i på ett annat sätt än att enbart betala skatt. Jag lever ett privilegierat liv och gör det här för att påminna mig själv om hur bra jag har det. Men också för att få inblick i en del av samhället där folk lever i en social utsatthet och som jag inte kommer i kontakt med i mitt ordinarie liv.

Vad är dina uppgifter?

– Jag brukar mestadels vara i köket och servera mat åt gästerna, vi får överbliven mat från restauranger och konditorier i stan. Vi volontärer går också runt och pratar med folk för att skapa en trygg känsla och är uppmärksamma på om någon inte mår bra. Man hjälper också till med deras bagage, många släpar med sig en hel del grejer.

Hur mycket tid lägger du på volontärarbetet?

– Ett par kvällar i veckan. Det är väldigt flexibelt, det passar mig att välja när jag vill jobba och inte ha ett fast schema. Jag har gjort det här fyra säsonger och har nu en ettåring hemma, men jag kommer definitivt att fortsätta. Det är otroligt givande.

Vilka är det som uppsöker Värmestugan?

– Det är EU-migranter, personer med psykisk ohälsa och missbruksproblematik och äldre som har det svårt ekonomiskt. En del kommer bara och äter och har någon annanstans att sova.

"Här tänker jag inte på jobbet"

 

Har du fått några aha-upplevelser?

– Jag inser på ett annat sätt än tidigare att vårt sociala skyddsnät har en del hål. Det är utvecklande att få de här människornas bild av saken och få lyssna till deras livshistorier. Många har haft en ordnad tillvaro men så har någonting hänt som gjort att de plötsligt stått utan bostad.

Flera besökare har varit chefer och företagsledare – har volontärarbetet påverkat dig som chef?

– Att få träffa andra typer av människor än de jag möter i jobbet berikar mitt liv. Jag tror att det ökat mina färdigheter när det gäller bemötande – även i arbetssituationer. Det finns många förutfattade meningar kring hemlöshet och jag försöker att ge en annan bild. Jag lyfter ofta volontärarbetet på jobbet och uppmanar folk att engagera sig. Många säger att de inte har tid, jag tror att det är en form av rädsla för vad man ska komma i kontakt med.

Tips till den som funderar på att engagera sig som volontär?

– Gå på ett informationsmöte för att få en bild av hur det är, det finns massor av olika typer av uppdrag. En liten insats kan göra stor skillnad för någon annan.

Gea Alsterberg

YRKE: Konsultchef och platschef på it-konsultföretaget Softronic.

ÅLDER: 40 år.

BOR: Malmö.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.