Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Chef på dagen - volontär på kvällen

Värmestugan hjälper Malmös hemlösa. Här är Gea Alsterberg volontär. För att bidra till samhället – men också för att inse hur bra hon har det i sitt jobb som konsultchef.
Ola Rennstam Publicerad 22 februari 2023, kl 06:00
Gea Alsterberg i soppköket där hon serverar en tallrik mat iklädd ett förkläde.
"Att få träffa andra typer av människor än de jag möter i jobbet berikar mitt liv", säger konsultchefen Gea Alsterberg som är volontär på Värmestugan i Malmö. Foto: Emil Malmborg.

Berätta om Värmestugan!

– Det är ett samarbete mellan Skånes Stadsmission, Fryshuset, Röda Korset, Svenska kyrkan och Malmö stad där vi erbjuder ett varmt mål mat och en enklare plats att sova. Det är öppet december till april och riktar sig till folk i hemlöshet och andra som lever i någon form av social utsatthet, som trillat mellan stolarna i det som samhället erbjuder i övrigt. Det är uppenbart att behovet är enormt.

"Det är helt otroligt givande"

– 50 personer kan få tak över huvudet, men vi serverar mat till fler. I år har vi även vilstolar, inte jättebekväma, men väldigt mycket bättre än att sitta på en parkbänk och frysa hela natten.

Hur kommer det sig att du jobbar som volontär?

– Jag kände att jag ville bidra till samhället jag lever i på ett annat sätt än att enbart betala skatt. Jag lever ett privilegierat liv och gör det här för att påminna mig själv om hur bra jag har det. Men också för att få inblick i en del av samhället där folk lever i en social utsatthet och som jag inte kommer i kontakt med i mitt ordinarie liv.

Vad är dina uppgifter?

– Jag brukar mestadels vara i köket och servera mat åt gästerna, vi får överbliven mat från restauranger och konditorier i stan. Vi volontärer går också runt och pratar med folk för att skapa en trygg känsla och är uppmärksamma på om någon inte mår bra. Man hjälper också till med deras bagage, många släpar med sig en hel del grejer.

Hur mycket tid lägger du på volontärarbetet?

– Ett par kvällar i veckan. Det är väldigt flexibelt, det passar mig att välja när jag vill jobba och inte ha ett fast schema. Jag har gjort det här fyra säsonger och har nu en ettåring hemma, men jag kommer definitivt att fortsätta. Det är otroligt givande.

Vilka är det som uppsöker Värmestugan?

– Det är EU-migranter, personer med psykisk ohälsa och missbruksproblematik och äldre som har det svårt ekonomiskt. En del kommer bara och äter och har någon annanstans att sova.

"Här tänker jag inte på jobbet"

 

Har du fått några aha-upplevelser?

– Jag inser på ett annat sätt än tidigare att vårt sociala skyddsnät har en del hål. Det är utvecklande att få de här människornas bild av saken och få lyssna till deras livshistorier. Många har haft en ordnad tillvaro men så har någonting hänt som gjort att de plötsligt stått utan bostad.

Flera besökare har varit chefer och företagsledare – har volontärarbetet påverkat dig som chef?

– Att få träffa andra typer av människor än de jag möter i jobbet berikar mitt liv. Jag tror att det ökat mina färdigheter när det gäller bemötande – även i arbetssituationer. Det finns många förutfattade meningar kring hemlöshet och jag försöker att ge en annan bild. Jag lyfter ofta volontärarbetet på jobbet och uppmanar folk att engagera sig. Många säger att de inte har tid, jag tror att det är en form av rädsla för vad man ska komma i kontakt med.

Tips till den som funderar på att engagera sig som volontär?

– Gå på ett informationsmöte för att få en bild av hur det är, det finns massor av olika typer av uppdrag. En liten insats kan göra stor skillnad för någon annan.

Gea Alsterberg

YRKE: Konsultchef och platschef på it-konsultföretaget Softronic.

ÅLDER: 40 år.

BOR: Malmö.

Övrigt

Kollega söker reporter

Är du reporter med ett stort intresse för arbetsmiljö, arbetsrätt, lön, avtal och schysta villkor i arbetslivet? Sök jobb hos oss på Kollegaredaktionen!
Publicerad 30 mars 2023, kl 16:26
Shutterstock
Vill du skriva texter som blir till nytta i vardagen på jobbet? Shutterstock

Har du ett stort intresse för frågor som rör arbetsmiljö, arbetsrätt, lön, avtal och schysta villkor i arbetslivet? Vill du skriva såväl nyheter som mer fördjupande texter som blir till nytta för människor i vardagen på jobbet? Då ska du söka jobbet hos oss på Kollegaredaktionen!

Redaktionen består av 13 personer och jobbar både i print och digitalt med Kollega, Chef & Karriär och kollega.se. En av våra reportrar går i pension och vi letar efter hennes efterträdare.

Utgivare är Unionen, Sveriges största fackförbund med nästan 700 000 medlemmar. Medlemmarna är tjänstemän i hela den privata sektorn – från stora internationella koncerner till små familjeföretag, organisationer och föreningar. Redaktionen har en fri och självständig ställning i förbundet.

 

Vi söker dig

Vi söker dig som vill jobba med fördjupande nyheter och gräv, reportage, förklarande och tipsiga artiklar för publicering i alla våra kanaler.

Vi förutsätter att du har goda kunskaper om digital publicering och spridning, såväl på webben som i sociala medier.

Tjänsten är tills vidare med tillträde i augusti.

 

Vi vill att du:

  • har journalistutbildning
  • är intresserad av och har kunskap om samhället och arbetsmarknaden
  • har flera års erfarenhet av att jobba som reporter
  • har skrivit både nyheter och större reportage
  • vet hur en rubrik, ingress och text ska vara formulerad för att bli läst
  • är van att ta hänsyn till SEO när du skriver en artikel
  • har erfarenhet av att arbeta med sociala medier, både som verktyg för uppslag och case och när det gäller att sprida material
  • är snabb och idérik, med ett starkt driv

 

Om du har jobbat med granskningar, gräv eller datajournalistik är det ett stort plus.

 

Ansökan

Ansök här senast 23 april. Urval och intervjuer kommer att ske löpande under ansökningstiden. Varmt välkommen att söka redan idag!

  

Kontakt

Frågor? Hör av dig till Helena Ingvarsdotter, chefredaktör, 072-749 56 74 och David Österberg, fackligt ombud, 072-599 21 49.

Redaktionens lokaler finns på Olof Palmes gata i centrala Stockholm.

 

Vi gillar olikheter och eftersträvar mångfald i alla avseenden.