Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Ökat fusk med a-kassa

Antalet polisanmälningar om fusk med a-kassa ökar. I veckan dömdes en 33-årig man till dagsböter för tre fall av bidragsbrott. Detta sedan han fått ersättning från Unionens a-kassa samtidigt som han jobbade.
Ola Rennstam Publicerad
Pavel Koubek / TT
Redan så här långt i år ser Unionens a-kassa en ökning av antalet polisanmälningar om fusk jämfört med förra året. Pavel Koubek / TT

Mannen, som är hemmahörande i Örebrotrakten, ansökte under perioden maj till augusti förra året om ersättning från Unionens a-kassa. I de elektroniska tidrapporterna intygade mannen att han var arbetslös. Men a-kassan upptäckte att 33-åringen arbetat heltid på ett bemanningsföretag. På detta sätt fick han felaktigt 11 715 kronor i ersättning.

Mannen tar på sig skulden för det inträffade men nekar till brott och har betalat tillbaka beloppet. Hans förklaring är att han inte förstått hur han skulle signera de elektroniska handlingarna.

Läs mer: Gå med a-kassan? Tänk på det här?

Örebro tingsrätt har nu dömt 33-åringen för bidragsbrott till villkorlig dom och dagsböter på 2 000 kronor. Enligt tingsrätten friar mannens problem med siffror och datum inte honom från ansvar. Inte heller den omständighet att han själv hade tagit kontakt med a-kassan när han upptäckte felet.

Under förra året gjorde Unionens a-kassa sammanlagt 207 polisanmälningar om bidragsfusk.

– I jämförelse med den totala volymen ärenden rör det sig om väldigt få fall. De flesta polisanmälningar leder inte till någonting och det har att göra med polisens situation och handläggningstider. Det är ett stort spann hur ett ärende kan se ut, från väldigt medvetet bedrägeri till att man agerat slarvigt, säger Harald Petersson, chef på Unionens a-kassa.

Bedrägerierna tar stora resurser från a-kassan som i förlängningen leder till längre handläggningstider. Harald Petersson ser allvarligt på att personer försöker fuska sig till ersättning.

– Det är förstås inte bra att någon medvetet försöker tillskansa sig pengar på det här sättet, det undergräver legitimiteten med försäkringen. Solidaritet är grunden när man är medlem i en förening, säger han.
 
Misstänker ni att fusket kommer att öka nu i kristider?
– Det är svårt att säga generellt. Vi har blivit bättre på att upptäcka fusk än tidigare, vi har säkrare system och gör samkörningar med andra myndigheter. Redan så här långt i år ser vi, oavsett corona, en ökning av antalet polisanmälningar jämfört med i fjol.

Antalet polisanmälningar om fusk

2019: 207
2018: 150
2017: 145
2016: 84

Unionens a-kassa

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Unionens a-kassa höjer avgiften

I mars blir det dyrare att vara med i Unionens a-kassa. Anledningen är bland annat att arbetslösheten har stigit – och att medlemmarnas inkomster har ökat.
David Österberg Publicerad 13 januari 2025, kl 13:42
Unionens a-kassa dyrare 2025. Till vänster några svenska mynt, till höger Unionens a-kassas kontor.
Nu blir a-kassan dyrare. Unionens a-kassa höjer avgiften från och med den 1 mars. Höjningen beror bland annat på högre arbetslöshet, enligt Unionens a-kassa som kämpat med långa väntetider och krånglande datasystem. Foto: Martina Holmberg/TT och Mats Thorén.
Harald Peterson
Harald Peterson Mattias Lindbäck

Den 1 mars blir det dyrare att vara medlem i Unionens a-kassa. Månadsavgiften höjs från 140 kronor till 160 kronor. Höjningen har flera skäl, enligt Harald Petersson, kassaföreståndare.

– Vi ser en total kostnadsökning i samhället, och vi ser framför allt att finansieringsavgiften till staten har ökat väsentligt, säger han.

Alla a-kassor betalar en finansieringsavgift till staten. Avgiften täcker en del av statens utgifter för arbetslöshetsersättningen. Hur hög avgiften är beror på hur många medlemmar en a-kassa har, hur höga inkomster medlemmarna har och hur hög arbetslösheten är.

Arbetslösheten ökade 2024

Under 2024 ökade arbetslösheten bland Unionens a-kassas medlemmar, jämfört med 2023. I snitt var arbetslösheten 2,55 procent per månad förra året, mot 1,83 procent året innan. Dessutom ökade deras inkomster.

Omkring 75 procent av medlemsavgiften går till finansieringsavgiften. Resten använder Unionens a-kassa för att bekosta sin verksamhet.

Varför höjs avgiften så drastiskt? Flera andra a-kassor höjde sina avgifter med omkring tio kronor förra året.

– Drastiskt är ett för starkt ord. Vi har inte höjt avgiften på ett par år, medan andra kanske i stället höjt i omgångar. Dessutom är vi den a-kassa som har de största volymerna och som betalar ut mest ersättning av samtliga a-kassor, vilket också har en påverkan. Att vara medlem i en a-kassa är fortfarande en billig försäkring, säger Harald Petersson.

Många medlemmar fick vänta länge på sina första utbetalningar under 2022, 2023 och delar av 2024. Ser ni en risk att höjningen skapar irritation mot den bakgrunden?

– Vi är ödmjuka inför det. Samtidigt är höjningen en signal om att vi fortsätter att säkra och utveckla vår verksamhet för att kunna hantera nuvarande och kommande utmaningar. I oktober börjar den nya arbetslöshetsförsäkringen gälla samtidigt som den gamla lever vidare under ett par år. Vi säkerställer att vi kan hantera parallella försäkringar under övergångsperioden.