Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionengrön superhjälte attackerar politiker

Tre politiker fördes i helgen bort av en flygande illgrön superhjälte. Men det var ingen Unionenskapelse som stod bakom dådet, utan en handläggare på Försäkringskassan som fått nog, i Uppsala stadsteaters nya pjäs Den flygande handläggaren.
Johanna Rovira Publicerad

Man kan inte annat än att skratta åt eländet med Försäkringskassan och socialförsäkringen - författaren Gertrud Larsson har skrivit en aktuell politisk satir där det mesta av materialet är hämtat direkt från verkligheten. Publiken på Uppsala stadsteater får se bakom kulisserna på hur det blev som det blev:

En radda politiker från såväl nuvarande regering som den förra, fattar en massa beslut grundade på hypotesen att det fuskas för mycket.

- Sätt dit dem Curt, säger Göran Persson, spelad av Mathias Olsson, till Curt Malmborg,  alias Claes Ljungmark, när han utses till chef för Försäkringskassan.  

Majvor Isaksson (känd för att ha lagt ner posten) i Anna Carlsons gestaltning, kallas in för att styra upp och agera Stalin - hon sätter igång en rigid omorganisation, kallad Programmet, med egen terminologi som ter sig obegriplig för utomstående, även om många floskler känns igen av alla som överlevt en omorganisation på den egna arbetsplatsen. Hennes vision är att kassan ska ta efter McDonalds.

- Stressigt och låga löner? frågar pjäsens fiktiva handläggare Marianne Holmlund, spelad av Cecilia Nilsson.

-  Nej, lika överallt.

Handläggningstiden för smittor ska ta 17 minuter, varken mer eller mindre och påpekanden om att samtal i verkligheten kan ta olika lång tid beroende på vilken person och vilken smitta man har att göra med, avfärdas bryskt.

- Gilla läget eller gå! ryter den fyrkantiga omorganisatören rosenrasande när handläggaren bjuder på en tårta som avviker från kassans nya norm.

Handläggaren försöker gilla läget men till slut får hon nog när hon inser att hon "genom att följa de omänskliga reglerna förstört människors liv". Marianne blir den gröna hämnaren - en superhjälte i illgröna trikåer som hemsöker de politiker som fattat beslut utifrån tesen - " I princip kan alla som inte är medvetslösa arbeta".

Anna Hedborg, Cristina Husmark Pehrsson och Ulf Kristersson konfronteras med sina egna utredningar och citat och förs bort i rehabiliteringskedjor. Och Curt Malmborg drabbas redan i första akten av gudomlig rättvisa när han diagnostiseras med fibromyalgi.

- Det är ju en hittpå-sjukdom! snyftar han uppgivet och ber förgäves läkaren ändra diagnosen.

Förutom slutet och vissa tillskruvade detaljer, så är Den flygande handläggaren ingen hittpå-pjäs. Publiken hade ordentligt roligt även åt de absurda scenerna tagna direkt ur verkliga livet och offentliga handlingar. Möjligtvis fastnade skrattet i halsen stundtals för åskådare som själva varit sjuka eller haft anhöriga som utförsäkrats. 

Fakta

Den flygande handläggaren hade urpremiär på Uppsala stadsteater den 28 januari. Regi, scenbild och kostym: Olle Törnqvist. Medverkande: Anna Carlson, Anna Maria Granlund, Claes Ljungmark, Cecilia Nilsson och Mathias Olsson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.