Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Dyr läxa för felaktigt uppsagd

Johan blev felaktigt uppsagd och stämde sin arbetsgivare. Han fick 100 000 i skadestånd - men blev tvungen att lämna ifrån sig merparten av pengarna.
Johanna Rovira Publicerad

När Johan jobbat ett år på sitt företag blev han erbjuden en tjänst som gruppchef. Men bara någon vecka efter befordran kallades han in till cheferna för ett allvarligt samtal.

- Det var nämligen så att jag hade en blogg. I den skrev jag små fiktiva historier - ett sätt att få utlopp för mina författardrömmar. Jag använde inte mitt riktiga namn och inte företagets heller. Men tydligen hade någon tagit illa upp och klagat.

Han blev fråntagen sitt passerkort, avstängd i en vecka och fick därefter välja mellan att underteckna en uppsägningsblankett samma dag och få en och en halv månadslön eller gå lottlös. Johan vägrade skriva under.

- Jag visste att jag hade minst en månads uppsägningstid och jag var långt ifrån den sist anställde. Företaget hade dessutom en it-policy som sade att det inte gjorde något om man surfade när det var lugnt på jobbet. Jag visste att jag inte gjort något fel.

Avskedspapperna kom med posten och han började leta efter en jurist som skulle kunna hjälpa honom. Johan var nämligen inte medlem i facket.

- Jag kände att jag inte behövde vara med i facket. Men att hitta en jurist som kunde hjälpa mig var lättare sagt än gjort. Först efter 14 dagar hittade jag en som kunde arbetsrätt och var villig att åta sig privatpersoner.

En väldig pappersexercis tog vid och en stämningsansökan skickades in. Det tog inte lång tid förrän arbetsgivaren hörde av sig och i slutändan fick han rätt. Däremot fick han inte ut särskilt mycket i skadestånd. Arbetsgivaren gav honom visserligen 100 000 men juristen begärde 75 000 för sin insats.

- Så jag hade lika gärna kunnat acceptera en och en halv månadslön. Det var den absolut jobbigaste tiden i mitt liv och gissa om jag gick med i facket dagen efter? Bara vetskapen om att jag får hjälp om något skulle hända igen är värt medlemsavgiften.

Fotnot: Johan heter egentligen något annat.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.