Som anställd, där arbetsgivaren betalar ens egenavgift till sjukförsäkringen, har man en karensdag vid sjukdom.
Så kunde tidigare också egenföretagare välja att ha det, mot en högre egenavgift.
Men sommaren 2010 ändrades reglerna och i dagsläget kan ingen egenföretagare ha mindre än sju karensdagar. Förändringen har fått hård kritik både från företagarhåll och den politiska oppositionen i riksdagen och nu har regeringen backat, rapporterar Ekot.
Enligt uppgift ska ett konkret förslag nu gå ut på remiss och förändringen vara genomförd den 1 januari 2013.
Om det här kommer att innebära att egenföretagare åter måste betala en högre egenavgift för att få en karensdag är ännu okänt.
Lisa Nyberg, som arbetar för Unionen Egenföretagare, välkomnar beskedet om den kommande regeländringen.
- Undersökningar har visat hur egenföretagarnas redan låga sjukskrivningssiffror halverats sedan man införde de sju karensdagarna. Det betyder att den här gruppen inte har råd att sjukskriva sig och alltså jobbar fast de är sjuka.
Men Lisa Nyberg skulle gärna se att egenföretagare slapp betala något extra i egenavgift.
- Egentligen tycker jag det är synd att de inte har samma villkor som anställda. Alltså helt slapp egenavgiften. En egenföretagare har redan så mycket sämre skydd än vad anställda har i övrigt också. Det gäller alltifrån tjänstepension till trygghetsförsäkring vid arbetsskada och annat som anställda har genom kollektivavtalen, men där man som egenföretagare själv måste se till att komplettera sitt skyddsnät.
- Egenföretagarna har faktiskt en jätteviktig funktion i det svenska arbetslivet. Sverige går ju mot en förändring där småföretagen står för en växande andel av nyanställningarna. Och att vara egenföretagare är ju det första steget mot att bli småföretagare, säger Lisa Nyberg.