Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jämställdhetsbonus förenklas

Från och med nästa år behöver du inte ansöka om jämställdhetsbonus om du delat föräldraledigheten med din partner. Dessutom blir det möjligt för båda att vara hemma samtidigt något längre än tidigare.
Johanna Rovira Publicerad

Det blir en del förändringar för nyblivna föräldrar från årsskiftet. Jämställdhetsbonusen, som man i dag är tvungen att ansöka om, och som dessutom utbetalas som ett skatteavdrag först året efter att man varit föräldraledig, kommer från och med februari att betalas ut direkt.

- Vi såg att bonusen som den fungerat hittills inte gav någon effekt på hur föräldraledigheten delades. Det var många som hade rätt till bonusen som gick miste om den för att de inte kände till den eller för att de tyckte det var för krångligt att anmäla, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk expert på Försäkringskassan.

Bonusen som tidigare betalades ut bara till den av föräldrarna som varit föräldraledig längst, kommer framöver att splittas lika mellan båda föräldrarna. Föräldrar som delat på ledigheten i år har fortfarande chans att få del av jämställdhetsbonusen men måste då ansöka om bonus före första mars nästa år. Om man delat 50/50 på föräldraledigheten kan man som mest få 13 500 kronor i jämställdhetsbonus. De 60 dagar som är reserverade för vardera föräldern ger ingen bonus.

Från och med nyår kommer dessutom båda föräldrarna att kunna vara hemma tillsammans med föräldrapenning i trettio dagar utöver de tio pappadagarna. De trettio dagarna kan tas ut när som helst fram tills barnet fyller ett år, men de är inte grundande för jämställdhetsbonusen. Det rör sig heller inte om "nya" föräldradagar, utan tas från de ursprungliga.

I propositionen står att motivet till lagändringen är att "stärka föräldrars makt över sin livssituation och öka familjernas valfrihet."

- Det här är en familjepolitisk fråga snarare än en jämställdhetsfråga, men vi vet ju att det är den egna tiden med barnen som bidrar till ökat ansvar och jämställdhet. Jag ser inte hur de stereotypa mönster som föräldrar lätt faller in i ska kunna brytas om båda föräldrarna är hemma samtidigt, säger Shadé Jalali, Unionens likabehandlingsexpert om lagändringen.

- Om dagarna vore knutna till den allra första tiden, då nyblivna föräldrar kan behöva stöd av varandra, kan jag förstå vitsen, men som lagen är formulerad är jämställdhetsaspekten lika overksam som när två föräldrar har semester samtidigt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.