- Vi ser ett mönster av ett ökat antal korttidssjukskrivningar bland de yngre, säger Lars Hjalmarsson, vd för Svensk Företagshälsovård, som varje år försöker ta tempen på hälsan i Sverige genom intervjuer med 5 000 yrkesverksamma.
Medan antalet personer som inte tagit ut en enda sjukdag under de senaste tolv månaderna minskat från 42 till 36 procent, har hela 46 procent av dem som är över 55 lyckats hålla sig på benen och gå till jobbet. Men så är de troligen inte lika exponerade för de besvärliga bakterier och vidriga virus som härjar på skolor och dagis.
Lars Hjalmarsson tror dock inte att smittofaktorn är enda förklaringen till varför 55-plussarna är friskare eller åtminstone mindre sjukskrivna.
- Vi har inte tittat på förklaringarna till sjukfrånvaron, men det finns nog flera orsaker. En kan vara att det faktiskt finns värderingsskillnader mellan generationerna. Den lutherska inställningen att man ska arbeta i sitt anletes svett är borta i dag, vet vi från andra studier, säger Lars Hjalmarsson.
- Det kan också bero på att de yngre ännu inte funnit sina rätta jobb och därför inte trivs i samma utsträckning på sina arbetsplatser. Den psykosociala arbetsmiljön har betydligt större betydelse för hälsan än till exempel motion.
- Det finns studier som visar att din hälsa och sjukfrånvaro påverkas mer av gemensamma aktiviteter på jobbet än om du själv springer varje dag eller ligger på sofflocket, säger Lars Hjalmarsson.
Trots att 55-plussarna de facto är mest helårsfriska är det just denna grupp som är mest orolig för att hälsan på sikt ska hindra dem att jobba kvar i yrket, visar tidigare undersökningar.
Enligt fjolårets jobbhälsobarometer trodde 14 procent av de tillfrågade över 56 år att deras framtida hälsotillstånd skulle hindra dem från att jobba kvar i yrket om två år.
Årets rapport visar att höginkomstagare och chefer är mindre sjukfrånvarande än sina medarbetare och att de anställda i Norrland och Sydsverige är friskare än anställda på andra håll i landet. Småland har lägst andel helårsfriska.