Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Yngre anställda klenare

Närmare hälften av alla anställda 55-plussare är kärnfriska om man utgår från årets jobbhälsobarometer. Deras yngre kollegor är däremot borta mer från jobbet än tidigare år.
Johanna Rovira Publicerad

- Vi ser ett mönster av ett ökat antal korttidssjukskrivningar bland de yngre, säger Lars Hjalmarsson, vd för Svensk Företagshälsovård, som varje år försöker ta tempen på hälsan i Sverige genom intervjuer med 5 000 yrkesverksamma.

Medan antalet personer som inte tagit ut en enda sjukdag under de senaste tolv månaderna minskat från 42 till 36 procent, har hela 46 procent av dem som är över 55 lyckats hålla sig på benen och gå till jobbet. Men så är de troligen inte lika exponerade för de besvärliga bakterier och vidriga virus som härjar på skolor och dagis.

Lars Hjalmarsson tror dock inte att smittofaktorn är enda förklaringen till varför 55-plussarna är friskare eller åtminstone mindre sjukskrivna.

-  Vi har inte tittat på förklaringarna till sjukfrånvaron, men det finns nog flera orsaker. En kan vara att det faktiskt finns värderingsskillnader mellan generationerna. Den lutherska inställningen att man ska arbeta i sitt anletes svett är borta i dag, vet vi från andra studier, säger Lars Hjalmarsson.

- Det kan också bero på att de yngre ännu inte funnit sina rätta jobb och därför inte trivs i samma utsträckning på sina arbetsplatser. Den psykosociala arbetsmiljön har betydligt större betydelse för hälsan än till exempel motion.

- Det finns studier som visar att din hälsa och sjukfrånvaro påverkas mer av gemensamma aktiviteter på jobbet än om du själv springer varje dag eller ligger på sofflocket, säger Lars Hjalmarsson.

Trots att 55-plussarna de facto är mest helårsfriska är det just denna grupp som är mest orolig för att hälsan på sikt ska hindra dem att jobba kvar i yrket, visar tidigare undersökningar.

Enligt fjolårets jobbhälsobarometer trodde 14 procent av de tillfrågade över 56 år att deras framtida hälsotillstånd skulle hindra dem från att jobba kvar i yrket om två år.

Årets rapport visar att höginkomstagare och chefer är mindre sjukfrånvarande än sina medarbetare och att de anställda i Norrland och Sydsverige är friskare än anställda på andra håll i landet. Småland har lägst andel helårsfriska.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.