Orsaken till tingsrättens beslut är att man inte anser att lagens krav för en rekonstruktion är uppfyllda. Ett sådant beslut får bara tas om det skäligen kan antas att syftet med företagsrekonstruktionen kan uppnås, som det heter. Och nu har Vänersborgs tingsrätt kommit fram till att den affärsplan som Saab presenterat inte är realistisk och att verksamheten inte har förutsättningar att klara sig.
Det var en besviken Sten M Larsson, vice ordförande i Unionenklubben på Saab Automobile i Trollhättan, som kommenterade tingsrättens beslut tidigare i dag.
- Vi har ju naturligtvis hoppats på ett ja, för att få lite lugn och ro och kunna fortsätta jobbat med att få igång företaget. Men de tyckte tydligen att Saabs ansökan var lite för tunn, säger han.
Har ni fortfarande hopp om någon annan lösning?
- Det kan jag inte svara på. Men Victor Muller har ju kommit fram till olika lösningar tidigare, så han har kanske något annat att komma med. Men jag kan ju inte svara på hur han tänker i så fall, säger Sten M Larsson.
- Nu får vi försöka smälta det här, ta reda på mer fakta och också prata med företaget om vad nästa steg är. Men än har vi inte gett upp. Vi måste fortsätta.
I morgon kommer Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg och förbundets chefsjurist Martin Wästfelt att tillsammans med Unionenklubben vara på Saab Automobile i Trollhättan för att prata med medlemmarna, svara på frågor och informera om vad som händer.
Att Unionen och de övriga facken på Saab överväger att begära Saab i konkurs beror på att man vill säkra medlemmarnas löner och andra ersättningar. Och en viktig faktor är då tiden. Vid en rekonstruktion, liksom en konkurs, ska den statliga lönegarantin se till att Saabs anställda, som ännu inte fått ut sin augustilön och andra innestående fordringar, i stället får den från staten. Men det gäller bara retroaktivt tre månader tillbaka i tiden och sedan en ytterligare månad framåt, räknat från när beslut om en rekonstruktion eller en konkurs tas. Och när nu Saab fått avslag till en rekonstruktion i tingsrätten, samtidigt som man meddelat att man kommer att överklaga domen, har det gett facket nytt huvudbry.
- Vi jobbar ju vidare enligt vår plan och har, som tidigare, starka skäl som talar för ett skyndsamt agerande för vår del, med tanke på tidsfristen, vilket gör att vi inte har så långt handlingsutrymme om vi ska säkra våra medlemmars pengar, säger Martin Wästfelt.
- Och om Saab beslutar sig för att överklaga så påverkas också tidsgränserna i den meningen att blir det ett rekonstruktionsbeslut så gäller ju den dag som ansökan lämnades in till tingsrätten, alltså i går.
- Men vårt huvudbry är att om hovrätten går på samma linje som tingsrätten, alltså säger nej till en rekonstruktion, så faller ju den ansökan och då finns det ingen fristdag. Och det är detta vi nu måste analysera för att ta reda på vad det betyder. Alltså när vi senast måste agera, för att säkra medlemmarnas pengar. Och kan vi agera eller kan det vara ett hinder till följd av ett överklagande och så vidare. Så det här håller vi på att titta på nu.