Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Namnbyte gör tjänstemän till visionärer

Fanor med namnet Vision förbryllade besökarna på Furuviksparken i lördags. Inte minst de inbjudna SKTF-medlemmarna som över en natt blivit Visionärer.
Johanna Rovira Publicerad

Att Vision är det nya namnet på förbundet vi tidigare kände som SKTF, avslöjades på fredagskvällen, under pompa och ståt och kronprinsessans Victorias närvaro på Stadshuset i Stockholm, i samband med förbundets 75-årsdag.

Även Monica Sköld, tidigare ledamot för SKTF 037, regionstyrelsen i Söderhamn, fick vid 23-tiden på fredagskvällen veta att hon numera representerar fackförbundet Vision:

- Innan jag fick höra namnet var jag orolig, men sedan tänkte jag att vi har nog mycket visioner och tänker mycket framåt, så det här blir nog bra.

Agneta Lindgren, som arbetat på SKTF många år, men som numera är pensionärsmedlem var inte lika positiv till namnbytet:

- Jag kanske är gammalmodig, men jag tycker det är ett konstigt namn. Unionen är ett lysande namn, det förstår man vad det är, men att vara medlem i Vision känns halvfärdigt. Men man kanske vänjer sig.

Eva Berger Lundberg, fackombud för Vision i Gävle kommun, hade redan hunnit vänja sig vid namnbytet när Unionens styrelseledamot Andreas Grünewald lämnade över en blomsterkvast i Visionens nya färg lila, till Jeanette Forss, verksamhetschef för SKTF i Sundsvall,  på Furuviks stora scen.

- Namnet kändes konstigt först i morse, men under dagen har det känts bättre och bättre. Det speglar ett fackförbund som vill jobba mot utveckling och förnyelse, sade Eva Berger Lundberg.

- Jag tycker det är bra att det inte är någon bokstavskombination, utan ett ord, sade hennes medvisionär Lisa Skoog, Gävle kommun.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.