Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facken blundar för verkligheten

De anställda ska ha mer än i förra avtalsrörelsen, kräver facken. Arbetsgivarna håller med om mycket, men inte allt i den ekonomiska bedömning som ligger bakom kravet.
Niklas Hallstedt Publicerad

Fem fackförbundsordförande, däribland Unionens Cecilia Fahlberg, tar bladet från munnen i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag. Den här gången ska medlemmarna ha mer än i fjol. Enligt facken har den svenska industrins konkurrenskraft inte försämrats, dessutom är inflationstrycket i svensk ekonomi lågt och produktivitetsutvecklingen relativt hög.

Christer Ågren, vice vd för Svenskt Näringsliv, menar dock att finanskrisen mycket väl kan komma att påverka lönerörelsen.

- Om börsen går upp en dag och ned en annan spelar kanske ingen roll, men när det slår igenom i den reella ekonomin och tillväxten drabbas är det klart att det påverkar. Det är vi alla överens om. Alla bedömningar som kommer nu skruvar ner förväntningarna på tillväxten.

I mycket anser han att fackens beskrivning är korrekt, men ett resonemang saknar han i artikeln.

- Vad är det för lönenivåer vi behöver för att få tillbaka sysselsättningen? Vi har ett par hundratusen för många människor i arbetslöshet. Det är också fackens ansvar. Om man vill ha tillbaka människor i arbete kan man inte dra på redan nu.

Även Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe anser att det finns mycket som arbetsgivare och fack är överens om när det gäller bedömningen av ekonomin. Facken överskattar dock produktivitetsutvecklingen och dessutom har den svenska konkurrenskraften försämrats jämfört med några viktiga länder, enligt honom.

Men den främsta bristen är, anser Weihe, när facken går in på den ekonomiska politiken, man "sätter på sig både solglasögon och skygglappar" när man hävdar att det inte är fackens uppgift att föra konjunkturpolitik.

- Ska man läsa det som att konjunkturpolitik, resursutnyttjande och arbetslöshet ska man bortse ifrån? Då kan man fråga sig vad vi har för uppgift. Om vi har ett industriavtal om att stärka konkurrenskraften och vi har ett gemensamt intresse av att stärka tillväxten, då måste vi ta hänsyn till den ekonomiska verkligheten. Jag kan bara tolka det som ett uttryck för besvikelse för den osäkra ekonomiska utvecklingen. Det är bisarrt. Man ger fan i arbetslöshet och konjunkturutveckling, säger Anders Weihe som tror att det finns en uppenbar risk för ett kraftigt genomslag av krisen.

- Jag tror att turbulensen kan bli mycket långvarig, det här är inget vanligt konjunkturfenomen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.