Inom kort drar avtalsrörelsen igång på allvar. I början av september presenteras industrifackens lönekrav. Samtidigt skakas världens börser av värsta raset sedan krisen 2008. Svenskt Näringsliv har redan tidigare sagt att det är självklart att en nedgång i tillväxten har betydelse för lönebildningen.
Att arbetsgivarna mycket väl kan komma att utnyttja den ekonomiska oron för att hålla nere löneökningar, tror också Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg.
- Ja, åtminstone kan de använda sig av det i en argumentation. Men fortfarande är det inte börskurserna som styr löneutvecklingen, utan det handlar om företagens produktion och orderböcker och så vidare.
I nuläget bör man inte förhasta sig, anser Peter Hellberg.
- Det är alldeles för tidigt att säga om det är en kris eller en överreaktion på börsen. Och det är också för tidigt att säga vad det kommer att ha för konsekvenser för företagen. Här gäller det att ha is i magen och inte revidera alla planer på grund av vad börsen gör under någon vecka i augusti.
Enligt Peter Hellberg finns inte anledning att se nattsvart på framtiden.
- Vi ser ju att företagen fortfarande går bra även om uppgången kanske har avstannat. Det är inte oväntat, vi har räknat med en reaktion, man kan inte ha en uppgång som är så dramatisk under en lång tid.
Något problem för facket att klara balansgången mellan medlemmarnas krav och att ta ansvar för samhällsekonomin ser han inte.
- Vi har inga andra ambitioner än att löneökningarna ska vara rimliga både uppåt och nedåt. Vi vill inte ta ut för mycket, men vi vill definitivt inte ta ut för lite heller. Vi vill ha långsiktigt hållbara löner och inte bara titta på börsens dagsform.