En HBT-vänlig arbetsplats är, enligt sekreteraren i Unionens HBT-nätverk, Tobias Tengström, en arbetsplats där man - om man vill - kan vara öppen med sin sexuella läggning och/eller sin könsidentitet.
- Det handlar inte bara om att ta tag i problem när de uppstår, utan om att ha ett strukturellt arbete för att förebygga problem. Man kan till exempel ha en diskussion i arbetsgruppen om att bögskämt inte är okej, och att om det uppstår situationer där sånt förekommer, så ska vi reagera.
- Det kan också vara småsaker som att man försöker använda könsneutrala pronomen, som ordet partner, när man talar med kollegor om deras respektive, och inte bara förutsätter att hon har en make och han en fru.
- Oavsett om du är homo eller hetero ska du känna dig välkommen i fikarummet. På en arbetsplats med många HBT-personer är det lika viktigt att inte heteropersonerna känner sig exkluderade.
För att hjälpa arbetsplatser på traven har Unionen tagit fram en checklista med titeln Har ni heteronormativa fikapauser?. Och för att uppmuntra de arbetsplatser som lever enligt checklistan och kan bli förebilder för andra, har Unionens HBT-nätverk, som numer inbegriper ett hundratal personer, tagit initiativ till tävlingen HBT-vänligaste arbetsplatsen i Unionen.
- Vi fick in sex nomineringar och alla var ganska bra, men Akzo Nobel kändes klockren som vinnare. Där har man bland annat jobbat mycket med utbildning i HBT-frågor och mångfald och alla chefer har gått utbildningen, säger Tobias Tengström.
- Jag är väldigt glad att jag jobbar på en arbetsplats som på en övergripande nivå har etablerat en gemensam värdering och bestämt sig för att mångfald och gemenskap är viktiga för företaget, säger Åsa Hedendahl, som nominerat sin arbetsgivare och fick ta emot priset vid en liten ceremoni på Unionen.
Priset, som delas ut för första gången i år, är förutom ett diplom en check på 5000 kronor att använda till något socialt evenemang i arbetsgruppen.
Ett hedersomnämndande fick också företaget Kärnkraftsäkerhet och Utbildning AB, där såväl chefer som arbetskamrater slöt upp bakom en anställd, när en extern kontakt ville bryta samarbetet med företaget eftersom den anställde inte föll inom den traditionella normen.