Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Minus på sömnkontot?

Det går inte att ta igen förlorad sömn, hävdar amerikanska forskare i en ny undersökning. Svenska forskare anser dock att det går alldeles utmärkt att åtminstone smånalla på sömnkontot under arbetsveckan om man tar sovmorgon under helgen.
Johanna Rovira Publicerad

Åtta timmars sömn är utmärkt i teorin, men i praktiken är det en utopi för många med heltidsjobb att få sova så länge under arbetsveckan. I stället satsar många på att sova ikapp de förlorade timmarna under helgen. Men sömnfipplandet fungerar inte, hävdar amerikanska forskare som studerat frivilliga under två veckor i ett sovlaboratorium.

De amerikanska försökspersonerna fick sova åtta timmar de fyra första nätterna och därefter sex timmar under sex nätter följt av tre återhämtningsnätter med tio timmars sömn. Efter tiotimmarsnätterna kände sig de mänskliga försökskaninerna visserligen mer utsövda, men deras prestationsförmåga som försämrats under de sömnfattiga dagarna, förbättrades inte - försökspersonerna var fortfarande slöa och klumpiga efter två dagars megasömn, skriver tidningen Daily Mail.

Göran Kecklund, sömnforskare vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet är tveksam till resultatet.

- Det här är en het fråga inom praktisk sömnforskning.

Stressforskningsinstitutet gjorde en liknande undersökning för några år sedan, där försökspersonerna fick sova fyra timmar i fem nätter och sedan åtta timmar tre nätter. Efter två nätter av återhämningssömn var prestationsförmågan densamma som före försöket.

- Det som händer är att man sover djupare efter sömnfattiga nätter. Vår teori är att det inte är sömnens längd som är den enda viktiga faktorn, utan att det också spelar roll hur djupt man sover och min bild är att man kommer igen snabbt.

- Man kan inte ha extrasömn i bagaget, däremot går det bra att ta igen sömn man förlorat under arbetsveckan genom att sova åtta, kanske nio timmar på helgen. Men det får naturligtvis inte handla om orimliga mängder, säger Göran Kecklund.

Sex timmar per natt är inte orimligt eller jätteallvarligt, enligt Göran Kecklund, men så fort man går ner under fem sömntimmar får de flesta av oss problem att hålla oss vakna, vi blir långsammare och får problem med minnet.

- Unga under 25 behöver mer sömn än sex timmar, vilket är paradoxalt eftersom det är just de som tror att de klarar sig utan sömn.

En annan grupp som tycks klara sig utan sömn är höga chefer och företagsledare. Allt som oftast kan man läsa om hur få timmar ledarna sover.

- Det finns naturligtvis en liten grupp i samhället som faktiskt inte behöver så mycket sömn, men min spekulation är att det snarare är så att ledarna gärna vill framställa sig som personer med litet sömnbehov - det anses lite sexigt och kraftfullt att inte behöva sova. Jag tror nog de sover mer än de uppger, för ska man hålla sig på topp behöver man sköta sin sömn, säger Göran Kecklund.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.