Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Verksamhet för studerande ifrågasätts

Sex av Unionens regioner vill lägga ner studentsamarbetet Tria. De anser att studenternas intressen kan tillvaratas mycket bättre i Unionens namn.
Johanna Rovira Publicerad

Tria är ett samarbete mellan fackförbunden Unionen, ST och SKTF för att värva studenter. Tanken är att Tria-medlemmarna när de går in i yrkeslivet ska välja att gå över till något av de tre förbunden. Samarbetet startade redan innan Sif och HTF slog ihop sina påsar, och på kongressen om hopslagningen uppfattade bland andra Anette Eriksson, ordförande i region Småland, att det nya förbundet beslutade att bedriva studentverksamhet i egen regi.

-  Vi gjorde inte samma tolkning av beslutet som förbundsstyrelsen, säger Anette Eriksson.

Region Småland är en av sex regioner som nu inför höstens kongress motionerat om att Unionen bör kliva ur Tria-samarbetet.

- Vi tycker det är dags att se allvaret i situationen och fatta beslut att lämna Tria. Vår utgångspunkt är att vi inte fått ut tillräckligt mycket av Tria. Tria har visserligen blivit bättre, men inte tillräckligt bra. Det är inte känt, ens bland studenterna eller våra egna förtroendevalda.

Region Småland föreslår att Unionen startar en egen studentverksamhet under namnet Unionen Student.

- Unionen Eget och Unionen Chef har slagit ut väldigt bra, så vi tycker att Unionen Student är klart och tydligt. Vi ser det som en överlevnadsfråga för Unionen att ha studerandemedlemmar i eget namn. Då kan vi bättre visa vad vi kan och vad vi vill, säger Anette Eriksson. 

- Det här är ingen ny fråga, vi debatterade den på förra kongressen.

Claes Tullbrink, vice ordförande för region Stockholm, säger att hans region ännu inte tagit ställning till Tria-motionerna men att han personligen ser fördelar med samarbetet.

- På samma sätt som Unionen är ett så pass brett förbund att man slipper byta fack när man byter arbetsgivare, täcker Tria upp ett bredare område vilket gör att vi kan fånga in studenterna bättre. De slipper välja under utbildningstiden och därmed riskera att välja fel. Men det kräver att att Unionen inte tappar medlemmar i övergången och att studenterna känner igen sig i förbunden så att övergången blir naturlig,

- Dessutom blir det logiskt och rimligtvis billigare att tre förbund delar på kostnaden än att ha tre parallella studieverksamheter. säger Claes Tullbrink.

Annette Eriksson köper inte kostnadsargumentet, utan anser att Unionen kan få minst lika mycket valuta för pengarna med en studentverksamhet i egen regi.:

- Jag tror att med de pengar vi betalar gör vi ett bättre jobb själva, säger hon.

Förutom region Småland är det regionerna Skaraborg, Sjuhall, Sydost, Väst och Bergslagen som motionerat om att lämna Tria. Dessutom har två privatpersoner lämnat in en motion med samma innehåll.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.