Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Krisande Saab jagar pengar

Saab Automobile går på tomgång. Fakturor lämnas obetalda och fabriken står stilla. Samtidigt pågår en febril aktivitet för att jaga fram mer pengar.
Niklas Hallstedt Publicerad

Enligt uppgifter i Dagens Industri kan den ryske finansmannen redan under onsdagen vara beredd att föra över 270 miljoner kronor till Saab, och därmed stärka sitt inflytande i biltillverkaren samtidigt som Saab kan betala de fakturor som brådskar mest. Men kan Antonovs pengar bli Saabs räddning?
Det tror inte Martin Sköld, forskare och bilanalytiker vid Handelshögskolan i Stockholm.
- De är viktiga i det korta perspektivet. De kan vara en del av lösningen, men definitivt inte hela.

Antonovs pengar behövs för de akuta utgifterna, bland annat för att betala skulder till leverantörer. Men på sikt har Saab helt andra kapitalbehov, menar Martin Sköld.
- Framför allt måste man utveckla nya bilmodeller. På några års sikt behövs det 10 till 15 miljarder kronor.

Tidningsuppgifter talar om att Saab nu jagar finansiärer också på annat håll. Bland annat sägs man ligga i förhandlingar med kinesiska bilföretag. Martin Sköld utesluter inte att det kan vara en bra väg för Saab att gå.

- Saab har ett starkt varumärke som är förknippat med en innovativ produktdesign. Och på andra platser i världen har inte alla turer runt Saab är nu fått samma magnitud som här. Där kan det vara lättare att bygga med varumärket som bas.

Tror du på Saabs framtid?

- Allt står och faller med om de hittar några som går in med pengar. Det vore fantastiskt kul om de lyckades. Jag har en massa ljusa minnen kopplade till bilmodellen. Jag har vuxit upp i en Saabfamilj.

Svenåke Berglie, vd på underleverantörernas paraplyorganisation Fordonskomponentgruppen, har inte gett upp hoppet om Saab. Men allt hänger på att man lyckas locka nya finansiärer.

- Saab har torrt på pengar helt enkelt. En viktig orsak är att de inte sålt så mycket bilar som de tänkt sig. Nu behöver de mycket pengar så de kan bygga nya bilar och göra marknadssatsningar.

- En viktig lösning är att ordna med nya delägare. Leverantörerna förväntar sig få betalt för det som de levererat. De vill att Saab ska lyckas men det är också naturligt att det finns de som tvivlar.

Berglie är kritisk till hur Saab har handskats med sina finansiella bekymmer.

- Man borde ha sett likviditetskrisen tidigare och inte bara vinkat bort det som en morgonförkylning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.