- Tecknen på spelmissbruk är flera. Spelaren kommer sent till arbetet och går tidigt. Det förekommer långluncher och spel på arbetet. Det kan finnas en ökning av frånvaron. Samtidigt kanske personen jobbar mycket övertid för att finansiera sitt spelande, säger Jessika Svensson
- Man spelar för att vinna tillbaka förluster och måste till slut låna pengar av vänner och kollegor. Spelaren kan begära förskott på lönen och kan få skulder. Spelmissbrukaren tvingas kanske till slut att bli kriminell och stjäl från kollegor och från arbetsplatsen, säger Jessika Svensson.
Om spel är tillåtet på arbetsplatsen och det dessutom finns tillgång till pengar är det lättare att utveckla ett missbruk. Arbetsgivaren bör arbeta med en policy när det gäller spel. Det gäller också att förebygga ohälsa eftersom ohälsa ökar risken för missbruk, enligt Jessika Svensson.
- Spelmissbruk är stigmatiserade och ger stora skamkänslor. 80 000 barn lever i Sverige med spelberoende föräldrar. Det finns likheter mellan alkoholmissbruk och spelmissbruk då båda styrs av hjärnans belöningssystem. Man får en kick och mår bra för stunden.
Men det finns hjälp för den som sitter fast i ett spelberoende.
- På många orter finns aktiva kamratföreningar och behandling sker ofta med kognitiv beteendeterapi och motiverande samtal. Behandlingen för spelmissbruk är effektiv, säger Jessika Svensson.