Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Tryck till om maten!

Jag fattar inte varför jag inte tryckt till tidigare. Det är ju så enkelt. Och det går ju så snabbt.
Åsa Frisk Publicerad

Det finns inga nackdelar förutom att man har ytterligare en kastrull som tar plats. Varför är inte den klimatsmarta, turbosnabba kastrullen, som underlättade livet för 50-talets hemmafruar, mer högaktuell i dag? Jag pratar förstås om tryckkokaren. Den inte bara förkortar koktider utan smakerna lyfts fram och maten blir godare. 

Kikärter kokas på 30 minuter, hel rå dinkel blir klar efter tio. När svärmor var på besök sist kokade jag en hel kyckling på 20 minuter och fick fantastisk buljong på köpet.

Det finns lite att tänka på för att undvika vidbränningar och torrkokningar. Läs mina tips!

Boeuf Bourguignon
6-8 portioner
Olivolja + smör
1,5 kg högrev, skuren i små bitar
Salt och peppar
4 morötter, skurna i 2 cm bitar
1 gul lök, klyftad
4 vitlöksklyftor, hackade
2,5 dl rött vin
5 dl buljong
1 msk tomatpuré
3 lagerblad
250 gram champinjoner, skivade

Värm upp 1 msk olja och 1 msk smör i tryckkokaren. Lägg i kött

och bryn det i omgångar. Krydda köttet med salt och peppar. Lägg det åt sidan. Häll i 1 msk olja i kokaren  och fräs morötter, lök, vitlök i 5 minuter. Häll i vin och koka upp. Rör i buljong, tomatpuré och lagerblad. Lägg i det brynta köttet och sätt på locket.

 Låt trycket gå upp och därefter låter du det vara på högt tryck i 20 minuter. Släpp ut ångan och låt grytan puttra utan lock på svag värme. Fräs svampen i en stekpanna och lägg det i grytan. Smaka av med salt och peppar.

 Låt puttra tills köttet är mört  och grytan fått lagom konsistens. Om såsen är för vattnig kan du röra i lite maizenaredning. Servera med ris eller potatis.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.