Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Mer om tryckkokare

Tryckkokare finns i olika storlekar. Hur ser dina behov ut? Den får bara fyllas till två tredjedelar. Vill du kunna laga en hel kyckling är det den större varianten som gäller.
Åsa Frisk Publicerad

Köp bara tryckkokare med insats och stativ som den ställs på. Det är ett måste om du ska ångkoka grönsaker, fisk.

Kokaren får gärna ha två nivåer för kokning. På den lägre kokas potatis, grönsaker. På den högre köttgrytor, soppor och bönor.

Läs igenom manualen ordentligt innan du börjar.

Som nybörjare är det bra att koka i underkant, dvs något kortare tid. Då riskerar man inte att det kokar torrt.

2 ½ dl kokvätska räcker vanligen, men bönor, ris och andra torkade livsmedel kräver ofta mer. Använd mer vatten om du är osäker. Fyll tryckkokaren till högst två tredjedelar. Ta till koktiden i underkant. Om rätten inte är klar sätter man bara tryckkokaren på plattan igen och låter trycket gå upp på nytt.

Man kan koka i vatten, buljong, spad, kokosmjölk, öl, juice eller vin. Vanglig mjölk går inte så bra då det bränns lätt.

Strö inte mjöl över köttbitarna, det bränns fast i botten. Tillsätt en redning när grytan är klar istället.

Sätt alltid tryckkokaren på högsta värme och sänk temperaturen när trycket gått upp. Beräkna koktiden från det ögonblick trycket är uppe.

Det finns inte några exakta koktider. Som nybörjare får man pröva sig fram.

Det här är exempel på  ungefärliga tider:

Gryn och spannmål

Bovete (1 dl bovete, 2 dl vatten)                6-8 minuter

Dinkel hel, rå (1 dl dinkel, 2 dl vatten)        10 minuter

Råris (1 dl råris, 2 dl vatten) 20 minuter

Potatis

Medelstor potatis                                       10-15 minuter

Färsk potatis                                              5.7 minuter

Sötpotatis, tärningar 1 cm                           2-3 minuter

Rotfrukter

Kålrot, tärningar 1 cm                                7-10 minuter

Morot, tärningar 1 cm                                2-3 minuter

Palsternacka, tärningar 1 cm 4-5 minuter

Rödbeta, stora                                           20-30 minuter

Rödbeta, små                       10-15 minuter

Grönsaker

Blomkål, buketter                                      2-3 minuter

Broccoli, buketter                                      2-3 minuter

Brysselkål                                                  4 minuter

Frysta blandade grönsaker                         1-3 minuter

Kronärtskockor, stora                               28-30 minuter


Lök

Gul lök, hel                                                2-3 minuter

Purjolök                                                    2-4 minuter

Baljväxter, torra

Bruna bönor                                              45-55 minuter

Gula ärter                                                 45-50 minuter

Kikärter                                                     25-35 minuter

Kidneybönor, svarta bönor,

Black eye mfl                                             20-30 minuter

Linser, gröna                                             12 minuter

Baljväxter, blötlagda

Gula ärter                                                  20 minuter

Bruna bönor                                              20 minuter

Kikärter                                                     15 minuter

Kidneybönor, svarta bönor,

Black eya mfl                                              13 minuter

Linser, gröna                                              2-3 minuter

Kött

Dillkött, kalv eller lamm                              20-30 minuter

Griskött, skinka/kg                                     20-25 minuter

Griskött, i bitar                                           5-10 minuter

Fläsklägg                                                   35-40 minuter

Kalops                                                      10-20 minuter

Lammstek, benfri                                       20-25 minuter

Lammgryta                                                12-20 minuter

Nötbringa, hel eller rullad                           45-60 minuter

Nötstek                                                     20-25 minuter

Nöt, köttgryta, kuber 3 cm                         15-20 minuter

Sjömansbiff                                                15-20 minuter

Kyckling

Hel 1-1 1/2 kg                                           18-20 minuter

Kycklingklubba                                          5-8 minuter

Kycklingfilé                                                8-10 minuter

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.