Köp bara tryckkokare med insats och stativ som den ställs på. Det är ett måste om du ska ångkoka grönsaker, fisk.
Kokaren får gärna ha två nivåer för kokning. På den lägre kokas potatis, grönsaker. På den högre köttgrytor, soppor och bönor.
Läs igenom manualen ordentligt innan du börjar.
Som nybörjare är det bra att koka i underkant, dvs något kortare tid. Då riskerar man inte att det kokar torrt.
2 ½ dl kokvätska räcker vanligen, men bönor, ris och andra torkade livsmedel kräver ofta mer. Använd mer vatten om du är osäker. Fyll tryckkokaren till högst två tredjedelar. Ta till koktiden i underkant. Om rätten inte är klar sätter man bara tryckkokaren på plattan igen och låter trycket gå upp på nytt.
Man kan koka i vatten, buljong, spad, kokosmjölk, öl, juice eller vin. Vanglig mjölk går inte så bra då det bränns lätt.
Strö inte mjöl över köttbitarna, det bränns fast i botten. Tillsätt en redning när grytan är klar istället.
Sätt alltid tryckkokaren på högsta värme och sänk temperaturen när trycket gått upp. Beräkna koktiden från det ögonblick trycket är uppe.
Det finns inte några exakta koktider. Som nybörjare får man pröva sig fram.
Det här är exempel på ungefärliga tider:
Gryn och spannmål
Bovete (1 dl bovete, 2 dl vatten) 6-8 minuter
Dinkel hel, rå (1 dl dinkel, 2 dl vatten) 10 minuter
Råris (1 dl råris, 2 dl vatten) 20 minuter
Potatis
Medelstor potatis 10-15 minuter
Färsk potatis 5.7 minuter
Sötpotatis, tärningar 1 cm 2-3 minuter
Rotfrukter
Kålrot, tärningar 1 cm 7-10 minuter
Morot, tärningar 1 cm 2-3 minuter
Palsternacka, tärningar 1 cm 4-5 minuter
Rödbeta, stora 20-30 minuter
Rödbeta, små 10-15 minuter
Grönsaker
Blomkål, buketter 2-3 minuter
Broccoli, buketter 2-3 minuter
Brysselkål 4 minuter
Frysta blandade grönsaker 1-3 minuter
Kronärtskockor, stora 28-30 minuter
Lök
Gul lök, hel 2-3 minuter
Purjolök 2-4 minuter
Baljväxter, torra
Bruna bönor 45-55 minuter
Gula ärter 45-50 minuter
Kikärter 25-35 minuter
Kidneybönor, svarta bönor,
Black eye mfl 20-30 minuter
Linser, gröna 12 minuter
Baljväxter, blötlagda
Gula ärter 20 minuter
Bruna bönor 20 minuter
Kikärter 15 minuter
Kidneybönor, svarta bönor,
Black eya mfl 13 minuter
Linser, gröna 2-3 minuter
Kött
Dillkött, kalv eller lamm 20-30 minuter
Griskött, skinka/kg 20-25 minuter
Griskött, i bitar 5-10 minuter
Fläsklägg 35-40 minuter
Kalops 10-20 minuter
Lammstek, benfri 20-25 minuter
Lammgryta 12-20 minuter
Nötbringa, hel eller rullad 45-60 minuter
Nötstek 20-25 minuter
Nöt, köttgryta, kuber 3 cm 15-20 minuter
Sjömansbiff 15-20 minuter
Kyckling
Hel 1-1 1/2 kg 18-20 minuter
Kycklingklubba 5-8 minuter
Kycklingfilé 8-10 minuter