Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Pappa är mer pappa än sin pappa

Västerbotten leder ligan, där bor flest föräldralediga män. Sämst på att vara hemma med barnen är pågarna.
TCO:s pappaindex visar att allt fler pappor utnyttjar föräldraförsäkringen. Fortsätter ökningen i samma takt kommer föräldrarna att dela lika år 2042.
Eva Karlsson Publicerad

Sture Nordh, ordförande i TCO, gläds åt siffrorna. Men än finns många pappor som inte ens tar ut sin egen pappamånad.

- Det stämmer till allvarlig eftertanke då varken föräldrabonus eller öronmärkta månader förmår pappor att ta ut ledighet med sina barn, säger han i ett pressmeddelande.

TCO:s pappaindex presenteras för elfte året i rad. I år är indexet 40,9. Den dagen vi kan skriva 100 delar pappa och mamma på föräldraledigheten. De fem kommuner som har kommit närmast är Knivsta, Gagnef, Öckerö, Gullspång och Tjörn vilkas index rör sig från 54,8 till 53,6.  

Segrarkommunen från 2009 var Bräcke med sina 60,8. Nu ligger de på tolfte plats med 50,1, alltså fortfarande över medel.

Sämsta kommunerna heter Strömstad, Årjäng, Torsby, Eda samt Haparanda som är jumbo med ett index på 20,1.

Länslistan toppas av Västerbotten (47,4) följt av Uppsala län (45,8) och Jämtlands län (44,8). I botten hittas Kalmar län (39), Värmlands län (38,4) samt Skåne län (36,5).  

- Priset för den bristande jämställdheten betalas av kvinnorna. De arbetar mer deltid än män, har högre grad av ohälsa, får sämre löneutveckling och pensioner på grund av den traditionella uppdelningen av huvudansvar, säger Sture Nordh.

Fotnot: Rapporten säger inget om hur samkönade par delar på sin föräldraledighet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.