Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Högkonjunktur för stillasittare

Hälften av alla svenskar tillbringar 50 procent av dagen sittande. Och när kvällen kommer är vi många som intar horisontalläge i tv-soffan. När man tänker på det är det inte så konstigt att allt fler får problem med rygg, nacke och axlar.
Åsa Frisk Publicerad

Att tillbringa sin arbetsdag på många och långa möten eller på konferenser brukar till slut ta ut sin rätt. Orken tryter, nacken och ryggen ger sig till känna. Hur intressant konferensen eller mötet än är påverkas kroppen av allt sittande. Det som är positivt i allt detta elände är att de som är mest stillasittande har mest att vinna på att öka sin aktivitet!

Att öka på sin vardagsmotion gör mycket för hälsan. Ta trappan i stället för hissen, gå en promenad på lunchen eller utnyttja arbetsgivarens friskvårdstimmar om du har några sådana. Man kan också börja smygträna, något som sjukgymnasterna Britta Balkfors och Jenny Kroon slår ett slag för i sin nya bok Smygträning för stillasittare. De anser att möten, konferenser och restider passar utmärkt för styrketränings- och stretchövningar som förbättrar cirkulationen. Det gäller bara att hålla ansiktsminen i schack för att inte bli avslöjad.

Här är tips från boken på bra sätt att träna i smyg

  • Sträck ut benet, håll tjugo sekunder.
  • Rita cirklar med foten, tio varv åt ena hållet, tio varv åt andra
  • Pressa ihop knäna och håll i 10 sekunder
  • Sätt händerna på stolskanten och lyft båda benen från golvet några centimeter. Håll tjugo sekunder.
  • Sätt händerna under bordet med handflatan uppåt. Pressa bordet uppåt. Håll tjugo sekunder.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.