Antalet demenssjuka ökar dramatiskt i takt med att allt fler blir äldre. Stress, fetma, höga halter av homocystein, en aminosyra som är viktig för ämnesomsättningen, och ärftlighet är några av riskfaktorerna.
Lena Johansson, sjuksköterska och doktorand på Institutionen för neurovetenskap och fysiologi i Göteborg, har tittat närmare på huruvida stress kan öka risken att få demens.
Kvinnorna som deltog i studien är födda mellan 1908 och 1930. Vid tre tillfällen, åren 1968, 1974 och 1980, fick de svara på frågan om de hade känt sig stressade varje dag i en månad eller längre. Stressen kunde röra arbetet, hälsa eller familjen och inbegripa känslor som irritation, anspänning, nervositet, rädsla, oro eller sömnsvårigheter.
- Risken för demensutveckling var högre hos dem som rapporterade stress vid två undersökningstillfällen än hos dem som gjorde det vid endast ett tillfälle. För dem som svarade att de var stressade vid alla tre tillfällena ökade risken ytterligare, säger Lena Johansson.
Första gången, 1968, medverkade 1 415 kvinnor. Av dem har 161 fått demens. De var i genomsnitt 76 år när de utvecklade sjukdomen.