Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Var är mejlet?

Drunknar du i mejl? Sitter du i timmar framför datorn varje dag och letar efter mejl? Sluta slösa bort din arbetstid och börja strukturera din inkorg istället.
Åsa Frisk Publicerad 23 mars 2011, kl 14:29

Informationsmängden ökar ständigt och anställda överöses med mejl och sms. Många timmar går åt varje dag till att leta efter information enligt en ny undersökning gjord av YouGov på uppdrag av Canon. Nästan hälften av svenskarna uppger att de lägger minst tio timmar i månaden på att leta. I undersökningen pekas förlegad teknik ut som en orsak till problemen. Gamla datorer, mobiltelefoner och programvaror försvårar letandet för över hälften av de 1 075 personer som deltagit i undersökningen.

Det finns några knep att ta till för att få mer ordning och reda i mejlhärvan när man känner att den översvämmade inkorgen börjar bli ohanterlig. Det gäller att få ett effektivt flöde i mejl och pappershögar. Ett sätt är att göra i ordning mappar och undermappar där man kan förvara sina mejl. Då får man överblick över informationen. Sen ska man självklart rensa bort mejl allt eftersom. Börja eller sluta dagen med att gå igenom inkorgen och rensa.

Försök ha en genomtänkt strategi för när mobilen ska vara på och av och hur ofta mejlen ska kollas. Ett annat sätt att försöka få kontroll är att automatiskt sortera inkommande post med hjälp av outlooks regler. Du kan till exempel med hjälp av en regel se till att alla mejl från en viss person eller rörande ett visst ämne ska hamna i en speciell mapp. Skapa en regel genom att högerklicka på ett mejl och välj Skapa mapp.

Sökmappar finns bland dina epostmappar. Där kan man skapa en ny sökmapp för till exempel viktiga mejl. Då får du en mapp som samlar alla mejl du har fått med röd flagga, det vill säga hög prioritet. Observera att denna mapp inte finns på riktigt, dina mejl ligger fortfarande i de mappar (eller inkorg) som du placerat dem i.

Istället för att sprida ut anteckningar hur som helst försök skapa så få system som möjligt där du lagrar dokument och information. En väl genomtänkt mappstruktur i datorn för digitala filer kan spara många timmar av din arbetstid.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.