Många av oss blir glada, eller åtminstone lättade när lönebeskedet dimper ner i brevlådan, eftersom det förhoppningsvis innebär nya pengar på kontot. Själva lönespecifikationen är det inte många som ägnar tid åt. Det är för det mesta deppig och i många fall helt obegriplig läsning. Men det finns starka skäl att lära sig tolka sin spec - löneadministratörer är trots allt inte mer än människor, de kan göra fel de också.
Lönen upptäcker du förmodligen direkt om den inte stämmer, men det finns en massa andra uppgifter på pappret som kan vara värda att lägga lite energi på. Har du till exempel koll på hur många semesterdagar du har sparade och om du får ut semesterersättning utöver lönen?
Även om du sannolikt inte behöver lusläsa varje specifikation är det förnuftigt att inte knyckla ihop den och förpassa den till de sälla returpappersmarkerna. Sätt in den i en pärm eller lägg den i en låda och behandla den med viss respekt - den kan spara dig åtskilliga slantar och en hel del bekymmer i framtiden.
Till exempel slipper du långa väntetider och tjafs med Försäkringskassan om du bifogar en kopia av din senaste lönespecifikation till uppgifterna om ändrad inkomst. Även om du fyller i blanketten rätt och dina årliga löneökningar egentligen inte gör någon skillnad, kan en ny lön innebära kontroller, brevväxling med din arbetsgivare, etc - åtgärder som gör att utbetalningen kan dra ut på tiden flera månader.
- Ett tips är att du bifogar lönespecifikationen nästa gång du ändrar inkomst, då går det fortare, upplyser en handläggare på Försäkringskassan.
Har du slutat ett jobb och förre arbetsgivaren vägrar lämna ut ett arbetsgivarintyg kan sparade lönespecifikationer vara din enda räddning för att få ut a-kassa. Det kräver dock att lönespecarna är så utförliga att det till exempel tydligt framgår vilken omfattning du jobbat.
Gamla lönespecifikationer kan dessutom innehålla guld. Medlemmarna Joachim Friberg och Victoria Szabo kunde till exempel kvittera ut 28 000 i skadestånd från en gammal arbetsgivare efter att ombudsmannen Thomas Fahrenholz skärskådat deras sparade lönespecar och konstaterat att de inte fått sin rättmätiga semesterersättning.
- Om arbetsgivaren missat att betala in din tjänstepension, kan du med fackets hjälp få rätt till pension i alla fall, men då krävs det att du har sparat alla lönespecifikationer och anställningsintyg, säger Thomas Fahrenholz och berättar om en medlem som arbetat i 27 år utan att någon tjänstepension betalats in.
- Nu löste det sig i alla fall tack vare att arbetsgivaren samarbetade, men hade hon sparat lönebeskeden hade det gått mycket lättare, säger Thomas Fahrenholz.
Ett annat läge då lönespecifikationerna kan vara värda sin vikt i guld eller mer, är om din gamla arbetsgivare gått i konkurs och det visar sig att han eller hon inte varit så jättepetig med att betala in din skatt och arbetsgivaravgifter, utan stoppat pengarna i egen ficka. Vill det sig illa kan Skatteverket få för sig att kräva dig på pengarna. Men har du sparat lönebeskeden som visar att skatt verkligen dragits från din lön, så klarar du dig.
Fakta
Fem tillfällen då du kan behöva sparade lönebesked:
- Inkomständringar hos försäkringskassan
- När du omöjligt kan få ut arbetsgivarintyg till a-kassan.
- För att få ut rättmätiga ersättningar från arbetsgivare
- Som bevis för att få rätt tjänstepension
- För att visa att skatt dragits från din lön