Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Ica mobiliserar mot mobbning

Efter flera incidenter av kränkande särbehandling tar chefer och skyddsombud på Ica nu gemensamma krafttag mot mobbning.
- Jag tycker verkligen att vi är på rätt väg, säger Sussie Wennersand, arbetsmiljösombud.
Ola Rennstam Publicerad

Icas reklamavdelning i Kungälv har på några få år gått från ett 30-tal anställda till en styrka på över 150 personer. Under expansionen har arbetsbelastning och personalomsättning varit hög. Enligt skyddsombuden Mia Johansson och Sussie Wennersand har arbetsteamen dessutom upplevt flera chefsbyten, omorganisationer och några medarbetare har även varit chefslösa i perioder. Konsekvensen blev oro och att många anställda mådde dåligt.
- Hela avdelningen har haft växtvärk och det har varit väldigt stressigt. Även kommunikation och samarbete fungerade sämre. En av orsakerna till problemen kan ha varit otydlig organisation och otydligt ledarskap, sammanfattar Mia Johansson.

- Jag tror att det handlade mycket om att folk helt enkelt inte hann lära känna varandra tillräckligt. Arbetsbelastningen ökade och vi var tvungna att snabbt ta in nytt folk och då är det svårt, säger Sussie Wennersand.

Arbetsmiljöombuden har tidigare påtalat att det fanns medarbetare på olika positioner på avdelningen som inte mådde bra, men utan att få något större gehör.
- Jag tror inte att ledningen riktigt har insett allvaret tidigare, säger Mia Johansson.

Flera incidenter i våras av det allvarligare slaget blev till sist en nödvändig väckarklocka.
- Ledningen reagerade väldigt starkt och handlingskraftigt, kanske var det för att ordet "mobbning" användes, säger Mia.

Eftersom varken företagsledningen eller skyddsombuden hade tillräcklig kunskap och erfarenhet kring kränkande särbehandling anlitades en expert på området. Med konsultens hjälp kunde många av problemen redas ut och arbetsklimatet stärkas.

Men skyddsombuden tänker inte slå sig till ro. Tillsammans med ledningen mobiliserar man nu mot mobbning genom "Projektgrupp kränkande särbehandling". Gruppen träffas varje månad för att diskutera och har bland annat tagit fram en handlingsplan där man steg för steg kan se hur man bör agera om problemen uppstår igen.

- Företaget deklarerade från början att man kommer att ta problemet på allvar och låta det kosta pengar. Först var vi väl lite skeptiska, vi har hört fina löften förut, men man har faktiskt hållit vad man lovat. Jag tycker verkligen att vi är på rätt väg och att företaget visar ett genuint engagemang i den här frågan. Kommunikationen har blivit mycket bättre och företaget är mer lyhörda, säger Sussie Wennersand.
 
För att öka medvetenheten om kränkande särbehandling har projektgruppen ordnat en föreläsning och workshop för samtliga chefer på avdelningen. Under våren kommer man att utbilda resten av de anställda på avdelningen.
- Som medarbetare har man också ett ansvar att tänka efter hur man behandlar sina medmänniskor och att slå larm om man själv eller en kollega inte mår bra. Att berätta om problemen för sin chef är jätteviktigt, annars är det svårt för ledningen eller oss skyddsombud att göra något, säger Sussie.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.