Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

FN-beslut skrämmer HBT-rörelsen

FN:s beslut att ta bort skrivningen om HBT-personer i en resolution mot utomrättslig avrättning är ett skrämmande bakslag, anser såväl facket som RFSL och integrationsminister Erik Ullenhag.
Johanna Rovira Publicerad

För några år sedan infördes sexuell läggning i raden uppräknade utsatta grupper i FN:s resolution om utomrättsliga avrättningar, alltså mord som inte sanktionerats i domstol. Men på initiativ av arabiska och afrikanska nationer, röstades en ändring igenom förra veckan och orden "sexual orientation" togs bort.

- Jag ser det som ett stort bakslag, säger Erik Ullenhag, integrationsminister med ansvar för HBT-frågor.

- Det var den enda resolution där man nämnt HBT-personer över huvud taget och den sände en tydlig signal om att FN-systemet gemensamt erkänner att det finns problem med att människor mördas på grund av sin sexuella läggning.

- Det är skrämmande och oerhört problematiskt, säger Christian Antoni Möllerop, vice förbundsordförande för RFSL.
- Det betyder i praktiken att det inte existerar någon skrivning som förbjuder avrättning på grund av sexuell läggning inom FN och att resolutionen blir omöjlig att använda mot de länder som praktiserar dödsstraff på grund av sexuell läggning, eller där utomrättsliga avrättningar av HBT-personer sker.

Enligt Erik Ullenhag betyder dock ändringen i resolutionen inte att det nu är fritt fram att döda homosexuella, bisexuella och transpersoner, som en del människorättsorganisationer hävdat.
- Det är absurt att orden stryks, det innebär att en majoritet anser att det inte är ett problem att folk mördas på grund av sexuell läggning och vi vet att det är ett mycket stort problem runt om i världen.

Shadé Jalali, likabehandlingsexpert på Unionen, talar även hon om ett bakslag för HBT-frågorna.
- Om man inte sätter ord på diskrimineringsområden kan man heller inte säga att man kommit åt problemet. Det blir för diffust. Det är viktigt att man erkänner och bekräftar att det förekommer diskriminering på grund av sexuell läggning, säger hon.
- Nu är det viktigt att vi från fackligt håll försöker lyfta och påverka frågorna i de sammanhang vi finns. Unionen tog nyligen ett bra första steg genom att lyfta HBT-frågan på Uni-kongressen i Nagasaki. 

- Vi hoppas få in skrivningen igen i framtida resolutioner och att regeringen använder sin möjlighet att påverka. Det ställer en del krav på utrikesminister Carl Bildt att mer offensivt driva HBT-frågorna internationellt, säger Christian Antoni Möllerop.

Fotnot: UNI är en international som samlar 900 tjänstefack från hela världen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.