Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO-bas hoppas på föryngring

Efter snart tolv år som TCO-ordförande har Sture Nordh beslutat avgå från posten vid kongressen i maj. Eftersom han går på egen begäran får han inget avgångsvederlag.
Anita Täpp Publicerad

- Jag får ju min pension från TCO från 60 och klarar mig ekonomiskt fram till dess i värsta fall. Men jag vill ju jobba längre än så och hoppas få ett annat jobb, där min kunskap och erfarenhet kan komma till användning, säger Sture Nordh.

De skäl han uppger till varför han nu lämnar sin post är att han tycker tolv år är en lagom lång tid, att han vill hinna pröva andra jobb och att TCO behöver föryngra sitt ledarskap.
Några påtryckningar har han inte blivit utsatt för, hävdar han.

- Nej, vilket väl är ett väldigt gott skäl till att avgå nu, innan jag blir utslängd, skämtar han.

- Men jag har ju suttit i snart tolv år och vid kongressen i vår skulle jag i så fall besluta mig för ytterligare fyra år, vilket skulle vara fel både mot TCO och mig. Det är så tuffa fackliga tider nu, och det skulle innebära fyra års väldigt tufft jobb. Och vi behöver en föryngring. Herregud, det finns snart inte en levande själ som inte vet att jag jobbat fackligt så länge man kan minnas.

Ändå har det varit ett svårt beslut att ta, säger Sture Nordh.

- Det har varit en lång process där jag resonerat mycket både med styrelsen och familjen. Men nu känns det jättebra.

Har du redan ett nytt jobb på gång?

- Nej, det har jag inte. Även om det dykt upp en del små saker på mejlen i dag. Men jag har tänkt att "nu får du inte bli hysterisk och ge dig på vad som helst", ha ha ha.

- Men jag söker inget annat ledarjobb utan hoppas bara kunna fortsätta arbeta med något där jag får fortsätta hålla på med arbetslivsfrågor och annat sådant som jag älskar.

Det är inte så att du ska efterträda Mona?

- Ha ha ha... Det var det faktiskt en kollega också som undrade med tanke på tajmingen. Men det är inte aktuellt.

Men statssekreterare då? Det har du ju varit förut.

- Jag tänker inte i de banorna och har ingen karriärplan eller så. Men visst, jag jobbade ju som det förut, med arbetsmiljö, arbetsmarknaden och sådana frågor och något sådant skulle jag absolut kunna tänka mig igen.

- Men jag har svårt att tänka mig att den nya arbetsmarknadsministern skulle komma på tanken att fråga mig. Och om fyra eller åtta år så är jag nog för gammal. Fast det ska bli jätteroligt om jag kan göra något där min kunskap och erfarenhet kan komma till nytta.

Fakta

Sture Nordh är född 1952, är gift och har två barn.

Han började jobba fackligt i SKTF som 23-åring och var förbundets ordförande mellan 1983 och 1996. Arbetade som socialdemokratisk statssekreterare i arbetsmarknadsdepartementet 1996 - 1998. Var direktör på Arbetslivsinstitutet 1999. Samma år blev han TCO:s ordförande.

Han har haft och har många styrelseuppdrag.

Källa: TCO-tidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.