Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"I vår vet vi hur det går för Saab"

Trots de dystra försäljningssiffror som nyligen presenterades finns ingen omedelbar anledning till oro vad gäller Saab Automobiles framtid, menar bilindustrianalytikern Matts Carlsson.
- Först om ett halvår kan man se vart det bär.
Anita Täpp Publicerad

Matts Carlsson- Det är klart att det inte vänder på en natt för Saab. Och vad gäller lanseringen av den nya 9-5:an så är det ju en stor och dyr bil som i första hand är intressant för utlandet och som tjänstebilar. Så jag tror inte man ska dra för stora växlar på försäljningssiffrorna än, säger Matts Carlsson.

- Och med tanke på det oerhörda bakslag man hade innan det vände, först i våras, så är det mycket som ska fungera.

Från början uppgav Saab Automobile att man skulle sälja totalt 55 000 bilar i år. I somras skruvades förväntningarna ner till 45 000 bilar och nyligen justerades åter prognosen för 2010 så att man nu beräknas sälja mellan 30 000 och 35 000 bilar.

Försäljningen under årets tre första kvartal stannade på endast 18 000 bilar.

Men enligt uppgift till Kollega motsvarar ändå bilförsäljningen de förväntningar som finns i bolagets interna budget, även om man gått ut med de högre siffrorna offentligt.

Ett problem man brottats med har varit att utöka produktionen i den takt man önskat på grund av svårigheter med att tillräckligt snabbt få tag på kompetent personal, ett annat gäller återförsäljarna.

- När det gäller återförsäljarna så handlar det om en omställningsprocess, där man strukturerat om, vilket tar en stund, och i många fall har man också nya återförsäljare. Sen vill man också minska på leden mellan Saab och återförsäljarna, vilket vi inte heller kommer att se resultatet av förrän om ett halvår, säger Matts Carlsson.

Att återvinna marknadens förtroende tar också tid, påpekar han.

- Att köpa en ny bil är ändå en stor och dyr investering.

- Det är klart att det inte får ta för lång tid innan det vänder. Men det finns ingen omedelbar anledning till oro utan måste ge det här ett halvår till.

Något som hjälpt Saab att snabbare få tillbaka marknadens förtroende är det motoravtal man nu tecknat med BMW.

- Att man fick till det samarbetet har varit väldigt varumärkesförstärkande eftersom det visar marknaden att andra potenta företag tror på Saab.

Saabs nya 9-4X, som ska byggas i den tidigare ägaren GM:s anläggning i Mexico, lanseras i vår.

- Den är inte heller avsedd för den svenska marknaden, utan framför allt för USA:s och Mexico:s. Och då måste man också få ordning på sitt återförsäljarnät i USA om det ska bli något bra drag. Så det är samma sak där, att man måste ge det här minst ett halvår, säger Matts Carlsson.

I vår är det också tänkt att kombivarianten av 9-5:an ska börja säljas.

- Om marknaden har förtroende för Saab så kommer det att vända då.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.