Som människor har vi en omedveten eller medveten strävan efter att utvecklas och att söka svar. I det traditionella industrisamhället befordrades i regel specialister till chefer. En specialist har tränat vänster hjärnhalva som styr logik, matematik och procedurtänkande. Att kunna analysera konsekvenser är en bra egenskap i ledarskapet, men den kan leda till problem med handlingsorientering.
Om vi bara tränar logiska och procedurorienterade tankar är risken att vi stagnerar och fortsätter att göra som vi alltid har gjort. I det nya kunskapssamhället är det andra egenskaper som behöver adderas till ledarskapet. Om du börjar träna höger hjärnhalva, som styr känslor och helhetstänkande kan du få större tillgång till dina beslutsfattande resurser - som även kan vara en avgörande faktor för att möta framtidens arbetskrav
Vi har tränat länge på att börja utifrån, att titta på externa faktorer som är anledningen till olika problem på arbetsplatser. När du i ditt ledarskap i handling visar på självtillit så påverkas din omgivning. När du i ditt ledarskap har en tydlig kommunikation, då du säger en sak och agerar i enlighet med detta, så påverkas din omgivning.
För att nå framgång i detta krävs självtillit, mod att lära känna dig själv och våga utvecklas. Identifiera vad du i din omgivning har inflytande över och vad du inte kan påverka!
Ledarskapet i Sverige behöver mod att förflytta sig från procedur- och problemorientering (industrisamhälle) till möjlighet - och lösningsorientering (kunskapssamhälle). Det är en viktig nyckel för att kunna möta framtidens krav på arbetskraften.
Nina Karlsdotter är coach och vd för Karlsdotter ledarskap AB