Transparency International lanserar idag sitt korruptionsindex över 178 länder. Mest korrupta är stater drabbade av krig och konflikter - Somalia, Afghanistan, Myanmar (Burma) och Irak. Minst korrupta är Danmark, Nya Zeeland och Singapore som delar förstaplatsen. Sverige kommer tillsammans med Finland på fjärde plats.
- Det är en varningssignal att vi på två år halkat ner från en delad förstaplats till fjärdeplatsen, säger Lars-Göran Engfeldt, ordförande i Transparency Sverige.
- Uppgifterna samlades dessutom in före mutskandalen i Göteborg blev känd. Regering och riksdag måste lyssna på varningssignalen och ta den på allvar. Den idylliska bild som finns av Sverige måste bli mer realistisk.
Transparencys svenska avdelning har en väckt en hel del förslag för att minimera risken för korruption. Bland annat föreslås karantän för politiker som vill hoppa av till näringslivet, insyn i partiernas finansiering, mer pengar till riksenheten för korruption och ökad transparens vid upphandlingar. Men framförallt att lagen ändras så att anställda som avslöjar oegentligheter, får ökat skydd.
- Att whistleblowers skyddas är en av våra huvudpunkter. De som jobbar inom den privata sektorn ska ha samma skydd som inom den offentliga.
Anställda inom den offentliga sektorn har i dag grundlagsskyddad rätt att kritisera sina arbetsgivare så länge de gör det som privatpersoner. Arbetsgivaren är förbjuden att straffa en frispråkig anställd och har heller inte rätt att luska i vem som läckt hemligheter till pressen. Är man privatanställd riskerar man däremot inte bara bli av med jobbet om man tjallar, utan också att bli skadeståndsskyldig och svartlistad.
- Vi är väldigt tydliga med att personer som har civilkurage måste skyddas. De ska ha rätt till ersättning och straffrättsligt skydd, säger Lars-Göran Engfeldt.
Meddelandeskyddet bör gälla även i privata sektorn och arbetstagare som påtalat missförhållande ska inte kunna köpas ut av arbetsgivarna. Större företag och myndigheter bör dessutom ha ett integritetssäkrat system, en slags hotline, för att ta emot anmälningar om oegentligheter, anser organisationen som också efterlyser en europeisk konvention om skydd för whistleblowers.
- Den som anmäls ska naturligtvis också ha visst skydd för att undvika grundlöst förtal, säger Lars-Göran Engström.