Frågan om föräldraledighet, eller mammaledighet som det heter i EU, är kontroversiell. Protesterna har varit starka från länder med kort ledighet och där arbetsgivarna står för kostnaden. Längre mammaledighet ses enbart som en kostnadsfråga.
Även fackföreningar och feminister i dessa länder är tveksamma till förslagen, eftersom de befarar att det blir ännu svårare för unga kvinnor att få fotfäste på arbetsmarknaden om de ses som en ytterligare kostnad.
EU-parlamentets beslut innebär att det blir obligatoriskt för mammor att vara hemma sex veckor direkt efter förlossningen. Då ska de ha 100 procent av sin lön, vilket är mer än vad som i dag gäller i de flesta EU-länder, däribland Sverige. Svenska feminister kritiserar beslutet eftersom det slår fast att kvinnorna har huvudansvar för barnen. En tröst i sammanhanget är att parlamentet sade ja till förslaget om att även pappor ska ha rätt till minst två veckors ledighet med full betalning.
De nya reglerna skulle kunna bli ett hot mot den svenska jämställdheten eftersom mammorna kommer att tvingas vara hemma de första sex veckorna efter förlossningen. Det kan bli leda till stora kostnader för Sverige, som i dag har ett tak på 80 procents ersättning under föräldraledigheten.
Frågan är inte avgjord i och med EU-parlamentets beslut. Nu ska EU-ländernas regeringar i ministerrådet säga sitt.