Efter att ha drivit ett musikföretag tillsammans med en kompis i flera år ville Dennis Lindberg syssla med något helt annat - helst något som hade med sport att göra. Han fastnade för en annons om ett säljjobb på ett företag som arbetade mot elitidrottsföreningar och sökte det.
- Jag fick ganska snabbt en tveksam bild av företaget, men intalade mig själv att det berodde på att det var ett nystartat företag som befann sig i en uppstartningsfas. Jag var trots allt intresserad av produkten och ville ge det en chans.
Dennis Lindberg skrev avtal och började sätta sig in i arbetsuppgifterna och gick snart i bräschen för försäljningen. Men när första lönen skulle utbetalas som avtalat, var det fortfarande tomt på kontot.
- Jag frågade runt bland kollegorna, men hyschades ner till en början.
Den första lönen kom för sent, men månad två kom ingen lön alls och inte heller tredje månaden. Nu fick han veta av sina medarbetare att företaget hade betalningssvårigheter.
- Eftersom jag själv har haft eget företag hade jag viss förståelse för det. Jag försökte tala med arbetsgivaren och få denne att förstå att jag höll på att hamna i en ekonomiskt ohållbar situation. Kravbreven hopade sig och jag var tvungen att låna av släkt och vänner för att klara mig.
Dennis fick bara undvikande svar från sin arbetsgivare, men bet ihop och jobbade på precis som vanligt. Tills han en dag blev inkallad till chefen som förklarade att situationen för företaget var ekonomiskt ohållbar och att Dennis måste sluta.
- Jag gav upp helt och hållet. Här hade jag gått upp fem varje morgon och jobbat för ett företag som inte höll vad det lovade. Musten gick liksom ur mig.
De innestående lönerna orkade Dennis inte bråka om och hade det inte varit för att hans syster tjatade på honom om att vända sig till facket, hade han aldrig sett röken av några pengar. Till slut ringde han ändå till Unionen.
- Jag kände mig så lurad och ville helst lämna allt bakom mig. Men när jag pratade med ombudsmannen Thomas Fahrenholz vände allt. Han fick mig att inse att företagets svårigheter inte var mitt problem och att känna att nu jäklar ska allt ställas till rätta. Arbetsgivarna ska inte komma undan sitt ansvar. Han motiverade mig att ta itu med detta inte bara för min egen skull - nästa gång är det någon annan som råkar illa ut.
- Alla säger att facket inte gör något så varför ska man blanda in dem? Men när Unionen tog tag i det här och drev på blev jag så oerhört glad att känna att det fanns någon på min sida som brydde sig, säger Dennis Lindberg
Unionen fixade fram en uppgörelse med arbetsgivaren och Dennis fick ut närapå all sin innestående lön.
- Vi får varje år in ett flertal ärenden där medlemmar varit lojala mot sina arbetsgivare och väntat i månader på att få ut sin lön, vilket tär både på deras kapital och på relationer till vänner och bekanta som ställt upp med lån, säger Thomas Fahrenholz, ombudsman.
- Det är väldigt viktigt att man kontaktar facket så fort som möjligt om lönen uteblir för väntar man alltför länge kan man faktiskt gå miste om pengar.