Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så tacklar du hoten på ditt sunkiga kontor

Då och då dyker det upp larm om hur ditt tangentbord och din mobil kryllar av bakterier och hur hälsofarligt kylskåpet på arbetsplatsen är. Toan den säkraste platsen på jobbet, om man ska tro rapporterna. Men det ska man inte.
Johanna Rovira Publicerad

Tangentbordet är en riktig bakteriehärd, slår en datatidning fast. Enligt en undersökning tidningen låtit göra lurade 33 000 bakterier samt 3 100 svampar per kvadratcentimeter mellan tangenterna. Värsta bakterietillhållen var retur- och mellanslagstangenterna. Enligt artikeln rymmer ett tangentbord 265 gånger fler bakterier än en toalettring.

Amerikanska undersökningar visar att ett genomsnittligt tangentbord innehåller 400 gånger fler bakterier än toan på samma kontor. Brittiska forskare som testat 33 tangentbord kom dock fram till att det bara härjade fem gånger fler bakterier bland tangenterna än kontorets toasits. Om det beror på att engelsmännen har renare tangentbord eller skitigare kontorsklosetter, framgår inte.

- Det är naturligtvis inte sant att tangentbordet skulle vara en större hälsorisk än jobbtoan - på tangentbordet finns det hudbakterier och på toan finns bajsbakterier, säger hygienläkaren och konsulten Ulrika Ransjö.

Hudbakterier överlever visserligen längre än till exempel influensavirus, som dör efter någon timme, och tarmbakterier, men risken att bli sjuk av dem är minimal eftersom de 33 000 bakterierna i ditt tangentbord trots allt är dina alldeles egna och ingår i din normalflora.
Inte ens om du får överta din kollegas bedagade tangentbord eller om det suttit en slarvig vikarie på din plats, behöver du oroa dig särskilt mycket för din hälsa.

- Man kan möjligtvis få sårinfektioner av hudbaktierier om de hamnar fel, säger Ulrika Ransjö, som tycker det räcker gott att rengöra tangentbordet någon gång i kvartalet.

Tidningen Du&jobbet konstaterade nyligen att det skulle vara bättre att förvara lunchen på toaletten än i kylskåpet på jobbet, eftersom 44 procent av kylskåpen (enligt en amerikansk studie) bara rengörs en gång i månaden. Ulrika Ransjö förkastar den idén:  

- I kylskåpet kan det variera, livsmedelshygienen är viktig för det kan finnas tarmbakterier i både kött och grönsaker, men fortfarande finns det inte lika mycket bajsbakterier som på toaletterna.

Tarmbakterier kan ge upphov till magsjukor av olika slag och, när de etablerat sig i tarmen, även urinvägsinfektioner. I torra miljöer överlever de några dagar, men i fuktiga miljöer klarar de sig längre.

- God handhygien är A och O. Tvätta händerna ordentligt och hinner du inte det, använd handsprit. Under svininfluensehysterin fanns det sprit överallt, jag saknar den nu, säger Ulrika Ransjö.

- Sedan kan du förstås undvika att peta näsan, gnugga ögonen och att nysa i handen när du har blivit sjuk. Använd näsduk eller nys i armvecket. Men när alla är friska behövs inte mer försiktighet än att tvätta händerna.

Fakta

Så rengör du ditt tangentbord:

  • Desinficera tangenterna med sprit. Obs! Inte handsprit. Använd sprit utan mjukgörande medel annars blir det kladdigt.
  • Använd vanlig fönsterputs på skärmen, torka med mjuk trasa.
  • Det finns ytsprit med rengöringsmedel att köpa, som funkar bra på tangentbord.
  • Rengöringskit finns att köpa t ex här
  • Om du äter framför datorn kan du suga upp smulorna med en datordammsugare som går att koppla till usb-uttaget.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.