Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så boostar du tråkiga möten

Sitter du på jobbmötena och undrar över vad som ska hända i nästa avsnitt av True Blood eller tänker på vad du ska äta till lunch istället för att delta aktivt? Det kan vara ett symptom på mötesleda som bara kan botas genom att ställa krav på vettigare möten.
Johanna Rovira Publicerad

Det finns konsultföretag som hävdar att vi i snitt ägnar en fjärdedel av vår arbetstid till att sitta i interna möten. Möteshysterin kostar ett företag med drygt 100 anställda 15 miljoner om året. Och många av dem är för långa, för tråkiga och helt onödiga.

- Jag är en förespråkare av korta möten. Hellre många korta än få långa, säger Peter Wiklund, som skrivit en handbok för smartare möten, där han ger tips och råd, inte bara utifrån egna erfarenheter utan också organisationsexperter han intervjuat.

- Jag har jobbat som gruppledare med uppgift att arrangera möten och insåg snabbt att det går att påverka kvaliteten och effekten av mötena med rätt verktyg. Min bok är som en verktygslåda med verktyg man kan plocka upp och använda vid behov.

Ett av verktygen är skratt. Möten ska vara roliga, anser Peter Wiklund, eftersom det är bevisat att det är lättare att ta till sig information när man har roligt. Men hur roligt beror mycket på vilken företagskultur som finns och vilket syfte mötet har.

- Många möten är en mix av olika syften vilket kan vara förödande, säger Peter Wiklund, och rekommenderar ett syfte per möte.

För den vanlige mötesdeltagaren kan det dock vara svårt att använda verktygen, som är anpassade för mötesarrangören, men Peter Wiklund menar att man kan ställa krav på sin chef (förutsatt att det är denne som kallar till mötet).

- Ifrågasätt om du verkligen behöver vara med på mötet - du kanske lika gärna kan läsa protokollet. Se bara till att det verkligen kommer ut ett protokoll.

Fakta

*Se till att kalla rätt urval deltagare. Känns ett möte meningslöst blir det lätt en ond cirkel där förväntningarna på nästa möte är låga.

*Ha gärna ett möte om möten. Gå igenom vilka regler som gäller, t ex att alla måste komma i tid och slå av mobilen.

* Byt lokal. Att ha möten på samma ställe jämt gör att man lätt faller in i samma gamla mönster.

* Använd isbrytare -  någon liten gruppövning för att få deltagarna att slappna av.

*Använd äggklocka för att inte riskera långa drapor från kontorets långpratare.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.