Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så blir du kvitt social fobi framför datorn

Lider du av social fobi kan tanken på att älta dina problem med en främmande människa, kännas skrämmande. Terapi framför datorn kan i så fall vara ett bra alternativ. Och det är dessutom gratis.
Johanna Rovira Publicerad

Enligt en studie lider 15,6 procent av Sveriges befolkning av social fobi, en ofta handikappande rädsla för att bli granskad och dömd av andra. Psykologiprofessorn Per Carlbring vid Umeå universitet tror att den siffran kanske är något överdriven, men anser att social fobi är ett av de vanligaste psykologiska problemen.

- Social fobi handlar om att få ångest i sociala situationer där man är rädd att bli granskad. Det klassiska är att man är rädd att tala inför grupp - 80 procent av alla med social fobi är rädda för just det. Även folk som inte lider av social fobi tycker det är obehagligt, säger  Per Carlbring, som startat en ny forskningsstudie om internetbaserad behandlig av social fobi.

Studien går ut på att deltagarna går igenom en interaktiv bok, uppdelad i nio moduler på lika många veckor, framför sina egna datorer hemma eller på jobbet. De får information, övningar och hemuppgifter som de ska skicka in till sin nätterapeut som sedan ger dem feedback.

Konceptet med kognitiv beteendeterapi på nätet har testats många gånger tidigare mot alltifrån tinnitus och huvudvärk till stress och panikångest. Sju tidigare studier om webbehandling mot social fobi har gett goda resultat.

- Alla blir visserligen inte friska och superlyckliga som Tomas di Leva, men vi vet att det fungerar på många. Det vi vill undersöka denna gång är vad som avgör att vissa patienter svarar bättre på behandlingen än andra, så att vi i framtiden kan få en fingervisning om vilken slags behandling som ska sättas in, säger Per Carlbring.

För att kunna delta i studien krävs, förutom att du lider av social fobi, också att du kan besöka Umeå två gånger för att forskarna, med hjälp av magnetkamera, ska kunna kolla hur hjärnan påverkas av behandlingen och för att lämna salivprov för genanalys.

Efter jul startar ännu en webbterapistudie om social fobi - denna gång vill forskarna testa en ny metod som rönt framgångar i USA.

- Den går ut på att deltagarna får träna sig i att rikta sin uppmärksamhet. Hälften av alla som provat på metoden blir botade från sin sociala fobi, men det är första gången den testas i Sverige, säger Per Carlbring.

Fakta

studie.nu kan man anmäla sig till denna och en mängd andra kostnadsfria webbehandlingar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.