Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anställningstrygghet viktigast för unga

Landets yngre anställda är mest missnöjda med sina jobb visar en färsk undersökning från Svenskt kvalitetsindex. Dessutom visar studien att anställningstryggheten väger tyngst för de yngre.
Johanna Rovira Publicerad

Förra året var de som hade jobb mer nöjda än någonsin över sin arbetssituation. Men i år tycks folk tappat lusten.

- Man är signifikant mindre nöjd än tidigare år. Vi ser också stora regionala skillnader. Västsverige går faktiskt från topp till bott i medarbetarnöjdhet, sade Johan Palmer, VD på Svenskt kvalitetsindex vid en presskonferens i Almedalen.

- Vi kan göra kopplingar till krisen och nedskärningarna, sade Jonas Larsson, analytiker på SKI. Det har varit extra turbulent i Västsverige och det påverkar givetvis hur man uppfattar sin arbetssituation.

Medarbetare under 30 är också mer missnöjda än sina äldre arbetskamrater. Där är tappet från föregående år ännu större än hos andra grupper. De yngre är också mer illojala mot sin nuvarande arbetsgivare. De har sökt andra jobb än sitt eget i betydligt högre grad än de äldre kollegorna.

- Undersökningen visar att anställningstryggheten är viktigare för yngre och det är intressant med tanke på den debatt som pågår, sade Johan Palm. 

Det finns ingen större skillnad på hur män och kvinnor upplever sin arbetssituation, däremot har undersökarna kunnat konstatera att anställda inom den privata sektorn är aningen mer nöjda än de som jobbar i övriga sektorer. Undersökningen har också visat att de medarbetare som är nöjdast på och med sina jobb är de som inte har någon sjukdag och vice versa - de missnöjda har flest sjukdagar.

- Frågan är vad som är hönan eller ägget, men det spelar faktiskt ingen roll - resultatet ger tydliga signaler att nöjd på jobbet är lika med god hälsa. Det finns mycket att hämta i ett internt kvalitetsarbete, sade Johan Palmer.

Fakta

Undersökningen Medarbetare 2010 görs årligen av SKI. Drygt 4 000 anställda och andra verksamma har intervjuats under maj-juni i år. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.