Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen skyddade Peace & Lovebesökare

Musikfestivalen Peace & Love slog nytt publikrekord i helgen. En försvarlig andel av de 42 000 besökarna hittade också till Unionens tält, där de fick tatueringar, vattenflaskor och svar på frågor om facket.
Johanna Rovira Publicerad

Unionen i Dalarna skyddar även sina presumtiva medlemmar. Fyllda vattenflaskor till skydd mot uttorkning, gröna äpplen och kolor mot blodsockerfall och hunger, plåster mot skavsår och blåsor, öronproppar mot hörselskador, kondomer mot läbbiga sjukdomar och oönskade graviditeter samt frågespel mot eventuell tristess gick åt som smör i det intensiva solskenet på festivalen.

Efter att ha lobbat för först HTF och sedan Unionen under Peace & Love-festivalen i sex år vet Ann-Sofie Hörberg och Curt Peleback vad som går hem hos besökarna. De båda har egentligen lämnat sina uppdrag i regionstyrelsen, men ställer ändå upp och representerar förbundet under veckan då Borlänge förvandlas till en gigantisk kärleksfest.

- Det är väl för att det är vi som tycker det är roligast, förklarar Ann-Sofie Hörberg, som var en av dem som tog initiativet till att marknadsföra sig på festivalen på den tiden då Peace & Love bara hade några år på nacken.

Numer vill var och varannan organisation och företag vara med och det är huggsexa om platserna. Men Unionen har godast karameller, konstaterar ett par besökare och proppar fickorna fulla.

- Ger ni bara bort det här? frågar Ebba Sihlén, Linnéa Ström och Hanna Bodin från Stockholm, skeptiskt och strålar av oförställd glädje när de får varsitt frågespel med frågor och svar om bland annat facket.

- Det här ska vi spela i kväll, jag är så himla taggad. Det kommer att bli skitroligt, försäkrar Ebba.

- Ungdomarna är väldigt intresserade. Vi har haft många samtal och diskussioner om facket, jobben och allt mellan himmel och jord, säger Ann-Sofie Hörberg.

- Vi behöver vara här och visa upp oss och ungdomarna kommer att känna igen vår logga från vattenflaskan de fick på festivalen.

Populäraste Unionengåvan, näst vattenflaskorna, är kanske ändå något som inte skyddar nämnvärt mot något särskilt - en tatuering med budskapet Fack You.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.